четвер, 3 вересня 2020 р.

«Думка в образі» на фотовиставці



З 5 вересня 2020 року в галереї Одеського літературного музею відбудеться знакова подія в сфері українського фотомистецтва – відкриття другої персональної виставки відомого одеського фотохудожника Ігоря Ландера «Думка в образі». Майже всі з представлених на виставці 107 робіт експонувалися на престижних салонах і конкурсах по всьому світу від Аргентини і США до Гонконгу і Непалу, від Норвегії та Шотландії до Саудівської Аравії та Австралії. Багато з них удостоєні золотих, срібних і бронзових медалей, дипломів та почесних нагород авторитетних міжнародних федерацій, фотоклубів і фотосалонів. Виставка триватиме місяць і буде радувати одеситів і гостей нашого міста до 5 жовтня 2020 року.

Ігор Ландер народився в 1957 році в Одесі, де живе і працює і сьогодні. Закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту. Кандидат економічних наук. Художньою фотографією серйозно займається з 2009 року. Член Одеської обласної організації Національної спілки фотохудожників України (НСФХУ), Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP), Американського фотографічного товариства (PSA). Має фотографічні звання EPSA («Excellence PSA») і EFIAP («Excellence FIAP»). Неодноразово ставав переможцем і призером престижних міжнародних фотографічних салонів, конкурсів та виставок, десятки разів нагороджувався медалями та дипломами FIAP, PSA, GPU, ISF. Входив до складу журі міжнародних фотографічних конкурсів. Фото автора відбиралися і експонувалися в 80 країнах світу, багато з них зберігаються в приватних колекціях України, Австрії, Німеччини, Росії, Ізраїлю, США.

Перша виставка автора «Світло і колір Міста» відбулася в Одесі в 2016 році. На відміну від неї, «Думка в образі» майже не містить репортажні або жанрові фотографії. Вона присвячена саме думці, і представлені роботи в основному спонукають глядача думати, вони концептуально відводять його вглиб відбитих образів, а іноді істинний сенс зображеного сюжету взагалі раптово виявляється зовсім не таким, яким він видавався , на перший погляд. Втім, деякі з представлених робіт не настільки складні і просто показують глядачеві краси світу, особливо кілька великих, товщиною не менше метра, панорам.

Концепція «думки в образі» отримує на цій виставці ще більш чітке і яскраве втілення в авторському фотопроєкті Ігоря Ландера «Алегорії минулих часів», що експонується в малому залі галереї. Він складається з декількох десятків натюрмортів, які за сюжетом вельми відрізняються від традиційних букетів, наборів фруктів або предметів побуту. Алегоричні сюжети цих фотографій, «дійовими особами» в яких найчастіше виступають справжні, іноді досить рідкісні зразки історичної зброї, вимагають деякого осмислення і розуміння глибинних зв’язків предметів. Всі ці роботи зняті в класичному стилі, частково з імпульсним світлом, а частково – в техніці «світлового пензлика», і опосередковано відсилають глядача до голландського натюрморту стилю «Vanitas», але в цьому випадку замість класичного для XVI-XVII століть людського черепа автор використовує зовсім інші засоби. Тут відбувається свого роду реінкарнація старого жанру, але в новому, більш сучасному прочитанні, що все так же спонукує глядача міркувати.

Все натюрморти фотопроєкту «Алегорії минулих часів» зібрані й видані в Києві в однойменному альбомі, який можна буде придбати тут же на виставці.


Нагадуємо – відвідувачі музею зобов’язуються неухильно дотримуватися усіх санітарно-епідеміологічних правил: маскового режиму, соціальної дистанції, дезінфекції рук.



Виставка відкрита до 5 жовтня.

Всі дні, крім понеділка, з 10:00 – 17:00.


Немає коментарів: