пʼятницю, 1 травня 2020 р.

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! презентувала профайли суддів Миколаївської області

32% суддів першої інстанції у Миколаївській області є недоброчесними. Такі результати аналізу кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентованого 29 квітня 2020 року. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до корупції або кримінальних проваджень, порушень прав людини, або ж порушували професійну етику.

Всього аналітики кампанії проаналізували 126 суддів першої інстанції Миколаївської області, 40 з яких не відповідають критеріям доброчесності, згідно з методологією руху.

Найбільше суддів Миколаївської області порушили критерій прозорості статків – 29 осіб. Як зазначила координаторка кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! Людмила Слива, найпоширенішими серед порушень, що були виявлені в ході аналізу, стали значні розбіжності між майновими деклараціями суддів та відсутність у деклараціях нерухомості, у якій можна проживати.

П’ять суддів Миколаївщини порушили критерій непричетності до ухвалення сумнівних рішень. Наприклад, мова йде про суддю Новобузького районного суду Миколаївської області Наталію Васильченко. Як зазначає видання “Закон і бізнес”, суддя Васильченко . визнала винною пенсіонерку у порушенні передвиборної агітації. Фактично ж під час зустрічі з депутатами обласної та районної рад пенсіонерка заявила про те, що не голосуватиме за Партію регіонів.

Також серед порушників цього критерію – суддя також Центрального районного суду міста Миколаєва Дмитро Тішко. Так, суддя Тішко постановив ухвалу, якою до Костянтина Ковальова був застосований запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. За інформацією видання, з посиланням на прес-службу СБУ, Ковальов підозрювався в ймовірному плануванні вибухів 9 травня в Миколаєві. Після обрання відповідного запобіжного заходу, за інформацією агентства ТСН, Ковальов втік на територію так званої ДНР та приєднався до батальйону бойовиків “Восток”.

Один служитель Феміди причетний до порушень норм професійної етики. Мова йде про суддю Корабельного районного суду міста Миколаєва Тімура Короткова. Так, за результатами аналізу було виявлено, що суддя вніс недостовірні відомості до власної декларації родинних зв’язків. Так, згідно з декларацією родинних зв’язків за 2013-2017 роки колишньої судді Оболонського районного суду м. Києва Короткової Ольги Сергіївни, Коротков Тімур Вікторович є братом її чоловіка. Однак, у декларації родинних зв’язків Короткова Т.В. за 2013-2017 роки відомості про суддю Короткову відсутні.
Шість суддів І інстанції Миколаївської області причетні до порушення прав людини згідно методології ЧЕСНО. Фільтруй суд!. Серед порушників цього критерію – суддя Центрального районного суду Миколаївської області Володимир Алєйніков. У висновку Громадської ради доброчесності, з посиланням на матеріал порталу “Преступности нет”, зазначено, що у справі за обвинуваченням у хабарництві депутата місцевої ради суддя Алєйніков заборонив журналістам не лише здійснювати фото та відео фіксацію судового засідання, але й заборонив користуватися диктофоном. На порталі також опубліковано відео, яке демонструє неетичну поведінку судді під час судового засідання.
Щодо критерію “непричетність до корупції або до кримінальних правопорушень”, за результатами аналізу було виявлено, що його порушило чотири судді з Миколаївщини. Так, зазначений критерій порушив суддя Центрального районного суду міста Миколаєва Іван Дірко. За інформацією “Преступности.нет”, “Вгору”, згідно з відомостями державного реєстру судових рішень, суддя Дірко І.І. обвинувачується в постановленні завідомо неправосудного рішення у справі про адміністративні правопорушення в період Революції Гідності 2014 року. Також зазначений критерій порушив суддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області Володимир Закревський. За повідомленням Вищої ради правосуддя, судді Володимиру Закревському оголошено підозру в отриманні неправомірної вигоди. Відповідно до єдиного державного реєстру судових рішень, за версією слідства, під часу розгляду цивільної справи про стягнення боргу, суддя Закревський нібито вимагав від заявника неправомірну вигоду розміром 10% від суми боргу за умови винесення судового рішення на користь заявника. Проте, обвинувальний акт ухвалою від 30 вересня 2019 року був повернутий до прокуратури.

Профайли суддів кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! опублікувала на своєму сайті та передасть Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Громадській раді доброчесності для використання під час кваліфікаційного оцінювання суддів Миколаївської області.

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.


Немає коментарів: