понеділок, 27 травня 2019 р.

Відкритість та Чорнобиль

В розпал епохи постправди, яку ми всі спостерігаємо, ведучий розважальний кабельний канал  - HBO, випускає мінісеріал про найбільшу техногенну катастрофу 20-го сторіччя. С чого б це?

Сценарист Крейг Мезін зазначив що в часи, коли сенс інформування  ставиться під сумнів, треба нагадати приклад самого цинічного приховування правди. Щоб запобігти тренду він взяв самі долі радянських людей, які опинились в ядерному пеклі в центрі України в 1986.
За якістю відтворення катастрофи та грою акторів, які змінюються під тиском інформації, фільм не має аналогів в вітчизняному кіно.  Українські митці, якось буденно останні 25 років оповідають про цей злочин проти народу й природи. Треба було американському кабельному гіганту, разом з британською Sky Television взятись за справу, як вони можуть.
Зявились цікаві актори: швед на ролі партійного керівника ліквідацією Б.Шербина (народився в Дебальцево), датчанин в ролі Горбачова, який під час катастрофи проявив себе у "всій красі", злякався "посунути" радянський символ - демонстрацію на 1-ще травня, навіть у Києві. А збірний персонаж фізика-ядерника Уляни Хомюк - виконала неперевершена британська акторка Емілі Уотсон.
Як по різному поводились ці люди під час катастрофи?!
В житті воно мабуть було ще контрастніше. Але...
радянська й пострадянська пропаганда та її спадкоємці ніколи не робили різниці в показі діянь парткерівників, та пожежних, солдат-ліквідаторів, та генералів. А британці, на замовлення американців зробили максимально правдиве кіно. Чорнобиль. Й реактор збудували й зруйнували, щоб наочно продемонструвати безглуздість тоталітарної системи. А містечко Прип'ять, поїхали знімати в Литву, на таку саму АЕС.  Щоб молоді було над чим замислитись. В першу чергу тут в Україні. Суспільний лад, де ціна людського життя - 0, навіть за 30 років не можна вважати нормальним. А тим паче, наслідувати. В радянській системі було відсутнє само право громадянина на отримання правдивої інформації. Чорнобиль - це яскраво продемонстрував! За секретами ховався непрофесіоналізм та безглуздість. Все інше - від лукавого.
Шведський режисер Юрген Ренк вельми художньо зобразив спротив людей навалі радіоактивності. Дивимось! Сьогодні - передостання серія...
В.Головченко.


Немає коментарів: