вівторок, 12 лютого 2019 р.

Граблі на шляху розвитку сільського туризму

На Миколаївщині лише Коблево серед інших сільських ОТГ "показує" пристойний обсяг туристичного збору. Мільйон з чвертю. Не дивно. Розкручений курорт, розташований на землях Коблевській ОТГ в 2018-му році зміг залучити турзбору в 2 рази більше ніж Миколаїв. Найближча сільська ОТГ - Чорноморська в 10 разів менше мала туристів, а значить і податку з гостей. І на тлі таких, м'яко кажучи гнітючих цифр Центр розвитку місцевого самоврядування проводить семінар "Розвиток сільських територій через створення туристичних кластерів". Нічого не маю проти туризму, в тому числі - зеленого. Сам щорічно вибираюся в заповідні куточки Миколаївщини. Але, пора вже від популізму переходити до прагматизму. Знов організованим громадам явно не до туризму. До речі, в місцевої ОДА є зведена табличка звіту скільки в 29 ОТГ відкрито ставок, організаторів туризму. 0. Так-так саме "0". Є у "купі"
обов'язків різних соц-культ-спорт-молодь заступників сільських голів аж у 10 ОТГ слово "туризм", ну й що з того. Як економіку, управлінці нових адмінодиниц туризм не "бачать". Швидше за все - об'єктивно. Можна звичайно запідозрити їх в неосвіченості, але коли до ОТГ немає дороги з твердим покриттям, то які туристи можуть "з'явитися"? Хіба що - повітроплавці на повітряних кулях. Але це - жарт на жаль.

Туризм, дуже складний і ресурсномісткий вид бізнесу і без капіталу його не збудувати. А під що позичати капітал організаторам? Фермер може під знаряддя праці, урожай, землю. А як залучити гроші на розвиток туроператору?
Можно маркетинг території створити під туризм.

Про це на семінарі мовчали. Розповіли про подієвий туризм і лікувальний, з фестивальним. Але хто повинен і може займатися цим складним синтетичним видом діяльності, не зрозуміло. Відділи культури? Чи освіти? Робіть що хочете - децентралізація...Загальні слова ніхто не відміняв.

Може не треба і робити "ставку" на розвиток туризму в сільській місцевості Миколаївщини, коли місць розміщення немає? Як і немає в структурі більшості виконкомів міських рад відповідальних за розвиток туризму, як джерела суспільного доходу. Не призначених за примусом, а лідерів туристичного діла? Депутатам пора вже прийняти відповідні зміни в структурах та програми розвитку, щоб не втратити Очакову і Вознесенську, наприклад, потік туристів, який був ще в минулому десятилітті в ці міста. А то в черговий раз так імітуємо розвиток. І не треба фестивалями підмінювати туристичний продукт. А який він в сільській месцевості Миколаївщини?

В.Головченко.


Немає коментарів: