четвер, 6 грудня 2018 р.

ЕСТОНСЬКІ« ШЕРИФИ ». ЧИМ ВОНИ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ ВІД ХЕРСОНСЬКИХ »




= ЕСТОНСЬКІ ШПАРГАЛКИ ДЛЯ УКРАЇНИ=



Естонці пишаються своїм поліцейським проектом під умовною назвою «Помічник поліцейського». Думаю, що ідеї, які закладені в філософію проекту «Помічник поліцейського» та здобутий естонський досвід можна використати і в нашій країні.
Хто такі «помічники поліцейського», що ними рухає і чим вони ризикують? Відповідями на ці питання поділився досвідчений помічник поліцейського з вищою юридичною освітою Сергій Метлєв.





Хто такий - помічник поліцейського (“abipolitseinik” ) ?

Рішення про створення системи помічників поліцейських йдуть з далекого 1994 року. В цьому році було прийнято рішення про реформування системи радянських дружинників в систему помічників поліцейських. Системарадянських дружинників існувала по всьому Радянському Союзу і викликала, на погляд Сергія Метлєва, чимало посмішок. Наприклад, в «дружину» йшли за зайвими вихідними днями та іншими привілеями та пільгами, які надавала участь в «народних дружинах». Але поліцейські потребували громадянської підтримки, тому було прийнято рішення залучити до співпраці з поліцією політично активних громадян в якості помічників поліцейських.



Згідно з прийнятим «законом» помічником поліцейського може стати будь-який громадянин Естонії віком від 18 років, що має, як мінімум середню освіту, і володіє естонською мовою на вищому рівні. Помічник поліцейського повинен бути дієздатним, не бути алко та наркозалежним, не приймати психотропних речовин, а також не мати серйозних захворювань, які можуть перешкодити виконанню обов'язків помічника поліцейського. Крім того, кандидат не повинен мати покарань в кримінальному порядку, а також не повинен бути підозрюваним або ж обвинуваченим у скоєнні злочинів. Від кандидата вимагається, щоб він був активним, відповідальним, ініціативним і серйозною людиною, який крім своєї основної діяльності готовий стати помічником поліцейського.

Серйозним випробуванням поліцейської системи і потужним переломом в становленні системи помічників поліцейських став 2007 рік. Тоді в Таллінні відбулися дводенні противоправні заворушення. Вони відбулися на тлірішення влади перенести «Бронзового солдата» з центра міста до військового цвинтаря. Для деякої частини громадян (переважно російськомовних похилого віку) він був символом перемоги радянського солдата в Великій Вітчизняній Війні (Другій Світовій). За словами експерта пана Сергія Метлєва «щороку туди ходили прості і хороші російські люди та ветерани і непрості і нехороші російські люди, які приносили квіти до «Бронзового солдата». І тоді використовуючи складну ситуацію ліві сили та екстремісти забажали показати «місце» естонської держави». Дії екстремістів, яких підтримали російські ЗМІ, створили в місті безлад. Щоб приборкати цей шабаш поліції не вистачало сил, а використати збройні сили не дозволяла Конституція, і в ЄС до цього поставилися б негативно. Тому стався заклик до добровольців поповнити лави помічників поліцейських. І дуже швидко відгукнулося понад 1000 осіб, яких наспіх навчили і за допомогою яких вдалосяприборкати негативні заворушення.

Ці події показали, що цей закон про помічників поліцейських потрібно реформувати, тому було створено 15 поліцейських дільниць, які об'єднали в чотири префектури, і в кожній префектурі є департамент, який працює виключно з добровольцями. Ці департаменти вирішують всі проблемидобровольців, дбають про їх добробут, забезпечують логістику, займаються повсякденною діяльністю.Переформатовані законом помічники поліцейських беруть участь в патрулях поліцейських. В законі було прописано,що основне завдання помічників поліцейських - допомагати поліції в охороні громадського правопорядку.

Чим займається помічник поліцейського (“abipolitseinik” ) ?

В основному, помічники поліцейських задіюються в поліцейських патрулях і ніколи не займаються діловодством: ні адміністративним, ні кримінальним. Коли два поліцейських виходять з машини, то їх відрізняє лишенапис на спецодязі: на одному написано «поліцейський» на іншому – «помічник поліцейського».

Сергій Метлєв підкреслив, що інститут помічників поліцейських в Естонії налічує 1000 осіб, які не отримують заробітну плату за свою роботу.

Помічники поліцейського мають право носити з собою та використовувати травматичну зброю, вони мають право затримувати і застосовувати силу. Без поліції, два помічника поліцейських можуть патрулювати вулиці.

Фундаментальна філософія інституту помічників поліцейських.


В естонській поліції стверджують, що вони запрошують помічників поліцейських для того, щоб зміцнити Довіру суспільства. Тому що «Поліція це є Суспільство, А Суспільство це є Поліція». Це на думку експерта – є фундаментальним філософським поняттям закону і в Естонії це фундаментальне філософське розуміння того, що поліція не може існувати автономно і просто так звалюватися на голови громадян.

Поліції дуже пішло на користь те, що до неї прийшли помічники поліцейських, які принесли досвід з різних сфер життя, з різних верств суспільства. До того, вони приходять тоді, коли можуть і хочуть, без всякого примусу, за покликом серця. Тому поліція стала набагато ближче до народу. Все це приносить нові характери, нові знання, нових людей. Цим зміцнюється Довіра, тому що люди довіряють поліцейським за рахунок того, що туди прийшли помічники поліцейських, які стали частиною поліцейського колективу.Все це робить поліцію більш авторитетною інституцією.

Серед помічників поліцейських жінки становлять близько 40%, тому підготовка поліцейських уніфікована. ВЕстонії прийнято казати, що у них немає жінок поліцейських або чоловіків поліцейських. Вони просто говорять «поліцейські».

Помічник поліцейського за законом при виконанні своїх зобов'язань є представником держави і тому його вимоги тарозпорядження повинні виконуватися неухильно. Помічник поліцейського при виконанні своїх обов'язків представляє департамент поліції. Брати участь в роботі поліції не означає, що як тільки помічник поліцейського надягає форму, він стає сам собі командиром. Тут головне - участь в роботі під керівництвом співробітників поліції. Проте помічник поліцейського є опорою в несенні служби, він бере участь в превентивній роботі з населенням, бере участь в розшуку людей, допомагає поліцейським виявляти порушення.

Мотиви добровільного служіння державі в якості помічника поліцейського.

Багато городян вважають, що можна реалізувати свої можливості в сфері забезпечення правопорядку в своєму місті, не працюючи в поліції, а вступивши до лав помічників поліцейських.

Помічник поліцейського - це людина, яка добровільно в свій вільний час бере участь в роботі поліції. Це також може стати першою сходинкою для того, щоб в подальшому стати співробітником поліції, хто про це мріє.

Соціологічні заміри показують що довіра в суспільстві,як до системи інституту помічників поліцейський коливається в межах 80%.

Зараз у парламенті (Рійгікогу) розглядають проект поправок до «Закону про помічників поліцейських». Він націлений на те, щоб збільшити можливості цих службовців, в тому числі дати їм право користуватися електрошокерами і розширити межі використання вогнепальної зброї. Згідно з чинним зараз законодавством, помічники поліцейських повинні отримувати добро з боку справжніх поліцейських на багато дій. Поправки до закону покликані спростити цей порядок в деяких питаннях. Наприклад, планується надати право самостійно затримувати порушників ПДР. Але, звичайно ж, найбільше запитань і побоювань викликає питання використання зброї.

Мета законопроекту - підвищити ефективність помічників поліцейських і усунути юридичні перешкоди, які заважають повсякденній роботі.

Шерифи чи помічники поліцейських?

На моє питання, чим естонські помічники поліцейських відрізняються від херсонських шерифів, про яких навіть був знятий фільм українським режисером Романом Бондарчуком, номінований на «Оскар», Сергій Метлєвзазначив, що у помічників поліцейських набагато більше прав, які надає діюче законодавство, і головне - помічники поліцейських не отримують заробітну плату та працюють в свій вільний час за бажанням. Однак, в віддалених районах, де нема поліцейських – обов’язково є їх помічники, і місцева влада може вирішувати питання про їх винагороду. Він також підкреслив, що забезпечення помічників на рівні поліцейських.

Новий закон. Є незгодні.

Не всі в Естонії згодні з розширенням прав помічників поліцейських, в країні точиться дискусія навкруги нового закону про помічників поліцейських, де хто вважає, що запропоновані зміни до Закону про помічників поліцейських можуть серйозно обмежувати основні права громадян. Опоненти закону вважають, оскільки помічник поліцейського не є поліцейським, його права та обов'язки не можуть зрівнятися з правами та обов'язками поліцейського.

Життєздатність і благополуччя держави залежать від обсягу зусиль, які його громадяни прикладають з альтруїзму і бажання бути корисними своєму народу. Сумлінна поліцейська служба є одним з еталонів принципу служіння суспільству, оскільки в демократичній державі людина, що надягає форму, віддає свою особистість і здібності повністю для захисту благополуччя інших людей і робить це, постійно ризикуючи своїм здоров'ям.

Юрій Житняк – оглядач.

P.S. Знайомство з естонською системою помічників поліцейських для регіональних журналістів відбулася завдяки проекту, організованому Українським кризовим медіа-центром спільно з Естонським центром східного партнерства.


Немає коментарів: