пʼятницю, 23 листопада 2018 р.

Херсонський прецедент: судом скасовано рішення, яким обмежували праважурналістів

Сьогодні, 23 листопада, Херсонським адміністративним окружним судом було повністю задоволено позовні заяви журналістки Євгенії Вірлич щодо скасування рішення Херсонської міської ради від 30.03.2018 р. № 1279 в частині обмеження прав журналістів під час пленарних засідань сесій.
Євгенія Вірлич звернулась до суду із адміністративним позовом, у якому просила визнати протиправним та нечинним рішення Херсонської міської ради 20 сесії 7 скликання від 30.03.2018 року № 1279 “Про внесення змін та доповнень до Регламенту Херсонської міської ради VII скликання, затвердженого рішенням міської ради від 02.12.2015 № 2″, а саме:
пункт 1.5 в частині: «Оператори, журналісти подають заявки до відділу громадських зв’язків щодо здійснення відеозйомки у частині залу де розміщено пульти для голосування депутатів міської ради. У день засідання сесії міської ради дозвіл на присутність запрошених осіб, не включених до списку запрошених або присутніх, надається міським головою або секретарем міської ради на підставі письмової заяви.


Кількість присутніх осіб на пленарному засіданні міської ради обмежується кількістю місць для сидіння»;

пункту 5 в частині: «Під час проведення пленарного засідання міської ради забороняється використання предметів, що можуть створювати перешкоди у проведенні пленарного засідання міської ради; пересуватися сесійним залом (у зоні розташування депутатів міської ради»;

пункту 11 в частині: «Особи, що присутні на засіданні, не повинні знаходитися під час засідання ради у частині сесійного залу, призначеній для розміщення депутатів міської ради».



Окремі пункти зазначеного рішення суперечать законодавству України, зокрема Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про інформацію» тощо.

Під час засідання представник Херсонської міської ради підтвердив, що окремих місць для журналістів у сесійній залі міської ради немає. Також серед пояснень представника міської ради зазначалось:

1. Відкритість та прозорість процесу ухвалення рішень у міській раді забезпечується за допомогою онлайн-трансляцій. Коментар позивача: «Проведення онлайн-трансляцій немає нічого спільного із роботою журналіста, яка чітко визначена в Законі України «Про інформацію» (ст.. 25, п.2): «Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення
суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними
проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх
посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених
законодавством».
2. Вірлич Є.М. подавала один раз заявку на участь у сесії і їй не було відмовлено.
Коментар позивача: «Так, звісно, подавала. Мені не було ані підтверджено, ані відмовлено. Де гарантія того, що мене безперешкодно пустять на наступне пленарне засідання, а не скористуються пунктом 1.5, який можна розуміти як підставу для обмеження права доступу в разі, якщо не було надано заявки? Також не було надано чітких пояснень щодо того, чому особи, що присутні на засіданні, не повинні знаходитися під час засідання ради у частині сесійного залу, призначеній для розміщення депутатів міської ради. Із цього пункту витікає, що журналіст не має права знімати депутата під час його роботи, що є прямим порушенням права журналіста».

Суд повністю підтримав позовні вимоги. Отже, Херсонська міська рада має законні 30 днів для оскарження рішення. В будь-якому випадку, я буду продовжувати відстоювати права журналістів.
До речі, права пересічних громадян даним рішенням так само обмежені. Проте, коли я закликала долучитись до захисту прав, ніхто не долучився. Отже, я вирішила захищати виключно свої права та права колег-журналістів.

Дякую за підтримку Платформі прав людини, яка надала всебічну допомогу під час складання позову та супроводження справи! Фахові та надійні партнери Платформи – адвокати Олександр Токаленко та Олександр Данілов – зробили свою справу відмінно!




Євгенія Вірлич


Немає коментарів: