вівторок, 24 липня 2018 р.

Знайомство з судовою гілкою влади

Завершився місяц сніданків з суддями, які проводив КВУ для місцевих журналістів. Було цікаво та смачно. Колеги журналісти відмітили що комітет виборців України зробив вельми корисний проект, під час якого познайомились з конкретними суддями. Стало зрозумілим що стан справ, та проблем в різних судах - різний.

А з боку організації судочинства - цілком можливо що більшість "заторів" виникло по причині слабого менеджменту процесів адміністрування. Якщо мені покажуть CRM в хочь якому суді, тоді я вибачусь. А поки виходить, що всі процеси "веде" аналогова бюрократія. Де ви таке бачили під час сучасних складних процесів? Автоматизма в суді ще довго не буде. Але буде багато пліток й чуток про хабарі, та корупцію.
А може взяти й зробити систему Управління відносинами з клієнтами? Модернову та сертифіковану. Є надія, що е-суд - саме про це. Але багато вітчизнянних суддів ідеологічно противники діджитілізації... Надія на молодь!
В останню зустріч ми познайомились з слідчим суддею Центрального районого суду Миколаєва паном Іваном Дірко. Останнім часом Іван Іванович ще виконує обов'язки судді-спікера, тобто забеспечує відкритість суду.
Справ у судді саме зараз, напередодні відпустки кілька сотен. Серед них є багато адмінсправ, які не потребують розгляду, но є ті, які потребують часу на підготовку. В Центральному суді зараз не всі судді мають право відправляти судочинство. А в серпні - складання атестації більшост'ю судей цього суду. Але було й не таке.
Взагалі, Іван Іванович залишає враження оптиміста, в нього ще є досвідчений помічник. Щодо е-суда, то він скоріше песиміст. Адвокатів - поважає.
Вважає що в 60% справ що є в суді - проблеми доказової бази. Зміну процесуального кодексу багато хто в суспільстві не помітили, а в пресі про це не доповілі (знову винуваті медіа). А взагалі, ще б статистику правопорушень прибрати, на думку судді - все буде ОК!
Зрозуміли ми що не тільки журналісти, але й інші боки процесу поза зали суду, майже не спілкуються. Це заважає! Наприклад, в типових справах можно було б позбавитись помилок, якщо в суді проводились бріфінги, які типові помилки висвітлювали... Але поки справи комунікації суду зі всіма виконує Голова, частіше суд інформаційно "зачинен". Комунікуємо з суддями далі.

В.Головченко.



Немає коментарів: