суботу, 24 березня 2018 р.

Громади на форумі вивчають досвід

Громадська організація «Агентство економічного розвитку» спільно з українсько-німецьким проектом "Київський Діалог" проводять «ФОРУМ ГРОМАД» для представників органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства Миколаївської області.
Основна мета Форуму - активізувати громади Миколаївської області для співпраці та впровадження проектів місцевого розвитку, поширити позитивні практики діяльності об'єднаних територіальних громад, сприяти налагодженню партнерства між органами влади та громадськими організаціями. Окрему увага буде приділена співпраці громад з донорськими структурами та Міжнародними програмами, які зацікавлені в роботі в Миколаївській області.

Так «Агентство економічного розвитку» представить Модель роботи «Ресурсного центру з енергозбереження» створеного при громадській організації, що:

а) надає консультації що до впровадження енергозберігаючих заходів як в приватному секторі так і в муніципальному господарстві,

б) проводить дослідження: тепловізійну зйомку, вимір рівня СО2 в повітрі, якість штучного освітлення, комплексні енергоаудити.

в) допомагає залучати та впроваджувати пілотні проекти з енергозбереження та відновлювальної енергетики.

Також, цікавий досвід Вознесенська - впровадження програми популяризації роздільного збору сміття в громаді через загальношкільний екологічний конкурс «Життя без сміття». Конкурс передбачає змагання шкіл за найбільшу кількість зібраних ресурсів (папір, пластик, батарейкі) в ході якого діти:

а) вчаться культурі поводження з твердими побутовими відходами та основам роздільного збору сміття;

б) заробляють грошові призи, вчаться писати та реалізовувати проекти направлені на удосконаленя шкільного простору ( шкільні радіо, велопарковки, зони відпочинку, шкільні кінотеатри і тд.)

в) розвивають свої лідерські якості ( робота в команді, комунікація, проектній менеджмент) та розбудовують реальне самоврядування в школі.


Під час панельних дискусій, які будуть проходити 2 дні в готелі Рівер буде багато корисної інформації, яку нові громади та органи самоврядування зможуть застосувати. Нетворкінг та презентації ресурсів громадських організацій які допомагають громадам в розвитку їх компетенцій, необхідних для ефективного сталого розвитку, чекають учасників. А також тренінгові програми: з проектного менеджменту, публічних виступів, залучення громадян до прийняття рішень, впровадження антикорупційних інструментів.

Виконавчий директор ГО «Агентство економічного розвитку» Сергій Аверков каже:

-Презентація програм та продуктів громадських організацій та їх мереж та коаліцій які допомагають громадам розвиватись, концентровано на одному майданчику - це мабуть найцінніший «продукт» нашого форуму. Тут зібрані експерти з досвідом, які вміють робити наші громади більш модерними. Перелічу деяких: представник ініціативи «Дані міст» від TechSoupPoland – Недім Усейнов, який розкаже що таке «відкритті данні» та навіщо громадам їх застосовувати.

Представник Польсько-українська фундація співпраці ПАУСІ В’ячеслав Гусєв, розкриє секрет як залучити 800 тис. євро від Європейського Союзу на впровадження енергозберігаючих заходів в громаді.

Представник Корпусу Миру в Україні Роман Олексенко, який допоможе громаді залучити американського волонтера на 2 роки, для роботи над проектами в сфері розвитку громад, підвищення рівня англійської серед школярів та розвитку молодіжних ініціатив.

Громади Миколаївщини мають багато яскравих та креативних людей. В них є ідеї, які треба вивільнити з полону сумнівів, а також допомогти інформацією та знаннями. Саме для «запуску» таких людських ініціатив проводиться Форум громад.

Розвиваймо громади разом!

С.Лиманов.


Немає коментарів: