середу, 7 лютого 2018 р.

Україна піднялася у міжнародному рейтингу бюджетної прозорості IBP на 39 місце

Україна у 2017 році посіла 39 місце зі 115 у міжнародному рейтингу бюджетної прозорості. Це на 18 сходинок вище, ніж було у 2015 році. Про це під час прес-конференції повідомив Володимир Тарнай, експерт Центру «Ейдос, який є партнером International Budget Partnership в Україні.

У 2017 році рейтинг України зріс на 14% у порівнянні з оцінкою 2015 року, що дало їй змогу піднятися аж на 18 позицій. Україна за рівнем прозорості бюджету посіла 39 місце в світі з загальною кількістю нарахованих балів – 54. Це більше, ніж середній рівень бюджетної прозорості по всьому світу, який складає 43 з 100. За рівнем громадської участі у бюджетному процесі – набрала 30 балів, а за рівнем бюджетного контролю - 83.

У Східній Європі за рівнем бюджетної прозорості ми займаємо положення співставне з Польщею та Словаччиною, які отримали по 59 балів. При цьому ми випереджаємо Угорщину у якої всього 46 балів.

Рейтинг IBP – перший в світі рейтинг бюджетної прозорості, який за єдиною методологією аналізує бюджети 115 країн і складається незалежними експертами раз на 2 роки. Він покликаний оцінити рівень бюджетної прозорості, визначити чи надає центральний уряд своєчасно доступ до восьми ключових бюджетних документів, чи доступні вони онлайн, чи ці документи містять повну інформацію про бюджет. Кожна країна отримує оцінку в балах (з 100 можливих), що й визначає її рейтинг в Індексі бюджетної прозорості, який є єдиним в світі незалежним, порівняльним інструментом оцінки бюджетної прозорості.

Більше інформації  знайти на Open Budget Survey Data Explorer на survey.internationalbudget.org


Немає коментарів: