понеділок, 4 грудня 2017 р.

Е-демократія починається з людини

За допомогою персональних комп'ютерів та глобальної мережі можливо змінювати світ. Хто з цим не згоден - далі може не читати. Але, якщо ви допускаєте встановлення демократичного, вільного, прозорого та підзвітного устрою в державі, то важливо мати інструмент зворотнього зв'язку. Право бути почутим - складова верховенства права. У 18-20-х сторіччях це право громадяни реалізовували через пресу, медіа. Зараз з'явилась можливість цифрами кодувати інформацію та обмінюватись нею інтерактивно.

В Украіні запрацювала громадська платформа "Мій Голос", яка просуває електронну демократію в життя. Законодавством нашої держави вже передбачені деякі цифрові інструменти демократії дії: е-звернення, е-петиції, е-голосування (навіть в ОСББ можливо), е-ідентифікації, бюджет участі та е-консультації.
Великій набір! Але  чим, й хто вміє користуватись?
Тому, громадські активісти MiyGolos.org.ua почали навчати інших користувачів. Запросили ентузіастів е-демократії з усіх регіонів, та діючого експерта з Латвії. Провели тренінг-практикум "Використання інструментів е-дем в діяльності громадських організацій". Імант Брейдокс, який з 2011 року веде аналогічний проект Mana balls.lv в Ризі розповів які були труднощі спочатку. При тому що латиші не надто балакучі, петиції вони пишуть масово. Зараз 400 тис звернень в рік від громадян приходить на платформу публічних петицій. 30% з того що надсилають - публікується. А потім, громадяни - ініціатори збирають прихільників своїх бажань. Статистика Латвійської Республіки - вражаюча, половина звернень стали законоами, або змінами. Це рекорд ЄС. За місцевим законом якщо 10 тисяч громадян підписали петицію, то питання може виноситись на порядок дений. Пасивність латишей була подолана цифровими засобами.
Що в Україні? Миколаїв ще у 2016-му почав "стрімко" розміщувати е-петиції на сайті міськради. Десь ще 30 міст також активно це робили. Є сайт де електронні звернення Президенту пишуть громадяни, але масового ажіотажу - немає. Якість петиції - окрема тема. В Україні багато неконструктивних ідей. Популізм полюблєя наш народ, який любить обманюватись. А важку роботу - налагодження справ, багато хто хотів би доручити комусь...
Але, немає кому. Тай навіщо?
Якщо є настрій на довгострокову співпрацю - інструменти е-демократії дуже корисні. Всі сьогодні залюбки користуються послугами е-банкінгу. Але ще 15 років тому, це видавалось забаганкою. Майже всі в Україні навчились користуватись, наприклад банкоматом. Є надія, що й до вирішення суспільних питань, громадяни прийдуть з навичками справжнього користувача. Для цього, сайт MiyGolos.org.ua пропанує зручні сервіси. Починайте з навколишнього світу. Якщо давно щось хотіли змінити - дійте.(якщо потрібні консультації - звертайтесь до автора).
В.Головченко.



Немає коментарів: