середу, 21 грудня 2016 р.

Є новий законопроект щодо об’єднання громад з різних районів

21 грудня 2016 року Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендував Парламенту прийняти за основу законопроект № 5520 щодо особливостей добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів
Цей законопроект встановлює послідовності дій в процесі утворення об’єднаних територіальних громад у разі розташування місцевих рад, що увійшли до об’єднання, на територіях різних районів або у випадку об’єднання громад навколо міст обласного значення.
Через відсутність чіткого регулювання цього питання Центральна виборча комісія не вбачає правових підстав для призначення перших місцевих виборів у низці об’єднаних громад до того, як межі відповідних районів будуть змінені рішенням Парламенту.
Нагадаємо, законопроект № 4676 щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об'єднання територіальних громад, який мав вирішити зазначені питання, був відхилений Парламентом 6 грудня цього року.

Більше інформації щодо питання об’єднання громад з різних районів є ТУТ.

Слід також зазначити, що раніше Комітет надав роз’яснення щодо застосування положень законів України у частині проведення перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах, розташованих на території суміжних районів, та у разі добровільного об’єднання громад навколо міста обласного значення. В цьому роз’ясненні Комітет дійшов висновку, що законодавство України не містить правових підстав для не призначення Центральною виборчою комісією перших місцевих виборів у таких громадах без зміни меж районів. Але ЦВК не погодилося з роз’яснення Комітету.

Більше про ситуацію з призначенням перших місцевих виборів в об’єднаних громадах читайте ТУТ.


Немає коментарів: