середу, 28 жовтня 2015 р.

Свобода в Мережі 2015: Розширення цензури, наступ на приватність в Інтернеті

Freedom House: на тлі конфлікту та інформаційної війни з Росією в Україні другий рік поспіль погіршується стан свободи в Інтернеті

Вашингтон - 28 жовтня 2015 – рівень свободи в Інтернеті по всьому світу знижується п'ятий рік поспіль, оскільки все більше урядів вдаються до цензури інформації, що становить суспільний інтерес, а також розширюють нагляд та знищують інструменти конфіденційності в мережі – про це йдеться у звіті «Свобода в Мережі – 2015», опублікованому сьогодні Freedom House.
«Уряди все частіше здійснюють тиск на осіб і приватний сектор, прямо вимагаючи обмежити доступ або видалити небажаний контент, а не вдаючись до блокування і фільтрації контенту, як це було раніше», – каже Саня Келлі, директор проекту Свобода в Мережі. «Вони знають, що пересічні користувачі стали більш технологічно підкованими і часто в змозі обійти блокування, встановлене державними структурами».



Водночас, інструменти шифрування та анонімності, що мають вирішальне значення для забезпечення свободи вираження думок, стали предметом обмежень по всьому світу.



«Підрив онлайн-шифрування і анонімності послаблює Інтернет для всіх, але особливо для правозахисників і незалежних журналістів», – зазначила Келлі. «Інструменти конфіденційності можуть допомогти захистити інтернет-користувачів від найрізноманітніших порушень, які ми фіксуємо».



Дослідження показало, що понад 61 відсотків усіх інтернет-користувачів живуть в країнах, де критика на адресу уряду, військових або правлячої сім'ї зазнавала цензури в Інтернеті, а понад 58 відсотків живуть в країнах, де блогери і користувачі інформаційно-комунікаційних технологій були ув'язнені за поширення контенту на політичні, соціальні та релігійні теми.



Основні висновки звіту

Теми, які найбільше піддаються цензурі: Критика влади найчастіше тягла за собою цензуру і покарання. Новини про конфлікти; звинувачення в корупції проти високопоставлених урядових або ділових осіб; опозиційні сайти, а також сатира також піддавалися цензурі в інтернеті в третині країн, що досліджувались.

Видалення контенту стало більш поширеним: Влада 42-ох з 65-ти країн, що досліджувались, вимагала у приватних компаній або інтернет-користувачів обмежувати доступ або видаляти веб-контент, пов’язаний з політичними, релігійними або соціальними питаннями, порівняно з 37-ма у попередньому році.

Арешти і залякування стрімко зросли: Влада 40-ка з 65-ти країн ув'язнювала людей за поширення інформації з політичних, релігійних або суспільних питань з допомогою цифрових мереж, в порівнянні з 38-ома в минулому році.

Закони та технології, пов’язані зі спостереженням, множиться: Починаючи з червня 2014р. уряди 14-ти з 65-ти країн прийняли нові закони, щоб збільшити спостереження, а багато інших оновили своє обладнання для спостереження.

Уряду підірвали шифрування та анонімність: Демократичні і авторитарні режими однаково шельмували шифрування як «інструмент тероризму», а багато з них намагалися заборонити або обмежити інструменти, що захищають приватність в мережі.



Китай став найбільшим у світі порушником свободи в Інтернеті, за ним – Сирія та Іран.



З червня 2014 року, у 32-ох з 65-ти країн, що досліджувались у звіті «Свобода в Мережі» свобода в Інтернет погіршилась. Помітне падіння було зафіксовано в Лівії, Франції та уже другий рік поспіль – в Україні, на тлі територіального конфлікту та пропагандистської війни з Росією.



«Свобода в Мережі» зафіксувала найбільші здобутки в Шрі-Ланці та Замбії, в яких нещодавно відбулись зміни урядів. Інтернет став більш доступним на Кубі після відновлення дипломатичних відносин зі Сполученими Штатами, але, як і раніше, він залишається недоступним для більшості.

Україна отримала рейтинг 37 зі 100, де 0 – найкраща ситуація зі свободою в Мережі, 100 – найгірша, і зайняла 25 місце з 65. Перша трійка рейтингу: Ісландія, Естонія, Канада. Остання трійка: Іран, Сирія, Китай. Україну випередили Грузія, Вірменія, Киргизстан; натомість ситуація у Казахстані, Росії, Білорусі, Узбекистані є значно гіршою, ніж в Україні.

Зокрема, за показниками «перешкоди у доступі» Україна отримала 8 з 25, де 0 – найкращий показник, 25 – найгірший; обмеження контенту: 10 з 25 (0 – найкращий показник, 25 – найгірший); порушення прав користувачів – 19 (0 – найкращий показник, 25 – найгірший).




Загальний рейтинг країн: https://freedomhouse.org/report/freedom-net-2015/table-country-scores

Звіт «Свобода в Мережі» 2015: https://freedomhouse.org/report/freedom-net/freedom-net-2015

Звіт «Свобода в Мережі» 2015, розділ «Україна»: https://freedomhouse.org/report/freedom-net/2015/ukraine

Мапи і графіки: https://freedomhouse.org/report/freedom-net-2015/maps-and-graphics


Freedom House, заснована в 1941 році Елеонорою Рузвельт, Венделлом Вілкі та іншими американцями, є найстарішою неурядовою організацією у Сполучених Штатах Америки.

Freedom House бачить свою місію у поширенні та захисті демократії та свободи по всьому світу. Протягом тривалого часу організація є енергійним прихильником демократичних цінностей та стійким опонентом диктатур – як крайніх лівих, так і крайніх правих.

Ми переконані, що свобода є можливою лише в умовах демократичних політичних систем, у яких влада підзвітна власному народові; де панує верховенство права; і де гарантовані свобода вираження думки, зібрань та віросповідання.

Freedom House виконує функцію каталізатора змін, працюючи безпосередньо зі сміливими громадянами у всьому світі та підтримуючи ненасильницькі громадянські ініціативи у суспільствах, де свобода перебуває під загрозою.

Freedom House підтримує глобальне поширення свободи, поєднуючи дослідницьку роботу, адвокацію та підтримку безпосередніх дій.

ДОСЛІДЖЕННЯ: Серйозна дослідницька методологія Freedom House надала організації репутацію одного з базових джерел інформації щодо стану свободи у світі. Починаючи з 1972 року, Freedom House публікує своє щорічне дослідження “Свобода у світі”, у якому досліджується стан прав і свобод людини в усіх країнах світу. Дослідження готується на основі щорічного огляду свободи преси, аналізу трансформацій у посткомуністичному світі, інших публікаціях.

АДВОКАЦІЯ: Freedom House прагне заохотити відповідальних за вироблення державної політики у США, урядові та міжнародні інституції до здійснення політики, яка би просувала демократію та права людини у всьому світі. Freedom House сприяла ставновленню світової демократичної спільноти, вела активну кампанію за реформування Ради ООН з прав людини, та працює з корпорацією Millenium Challenge задля досягнення високих стандартів у країнах, що отримують допомогу.



ДІЯ: Через обміни, гранти і технічну допомогу, Freedom House проводить тренінги та надає підтримку захисникам прав людини, громадським організаціям, та журналістам заради досягнення системних змін у країнах по усьому світі.


Немає коментарів: