пʼятницю, 28 листопада 2014 р.

Amnesty International стартує з найбільшим у світі правозахиснимпроектом 2014 року – Марафоном написання листів

Мільйони прихильників Amnesty International з усього світу візьмуть участь у найбільшому глобальному щорічному правозахисному проекті, який розпочинається 1 грудня.

Марафон написання листів - двотижнева низка акцій, які мають на меті мобілізувати активістів діяти на захист «героїв» Марафону - 6 осіб та двох громад, права яких були жорстоко порушені. Активісти з усіх точок світу будуть підписувати петиції адресовані властям країн, де відбулися порушення прав конкретних людей, та листи солідарності жертвам.

В Україні Марафон проходитиме всьоме – понад 70 волонтерів організують точки написання листів та акції в 36-ти містах України. Українські Інтернет користувачі матимуть можливість долучитися до написання листів он-лайн на сайті.

Найбільша кількість заходів відбудеться у Києві, де пройдуть правозахисний концерт за участі молодих українських гуртів, Тиждень кіно до Дня прав людини,та акція 1 грудня до річниці подій Євромайдану на вулиці Банковій, де під час протестів міліціонери жорстоко побили та затримали мирних протестуючих.

Серед «героїв» Марафону є двоє українців – Олег Сенцов, режисер з Криму, якого незаконно вивезла до Росії та помістила у СІЗО влада РФ, а також Ірина Рабченюк, київська вчителька, яка втратила зір на одне око після того, як її побив працівник «Беркуту» під час подій Євромайдану.

“Участь у Марафоні написання листів вже стала доброю традицією для українців та українок, які прагнуть захищати права людини як в Україні, так і у світі. Вже сьомий рік поспіль наші активісти організовують різноманітні події та заходи, щоб голос солідарності був почутий, щоб кількість листів з України збільшувалась, а відповідно збільшувалися і шанси допомогти героям Марафону”, -- сказала Вікторія Архипенко, координатор активізму Amnesty International в Україні.

Серед іншого, у своїх листах учасники акції вимагатимуть належної компенсації та медичної допомоги для постраждалих в Бхопалі, які все ще чекають на справедливість після катастрофи 1984 року - витоку газу, який загубив понад 22 000 осіб і залишив півтора мільйона поранених.

Сотні тисяч листів будуть націлені на захист прав китайської активістки, яку ув’язнили за боротьбу з корупцією, правозахисника і викладача права з Об’єднаних Арабських Еміратів, жінок та дівчат у Південній Африці, які не мають доступу до належного медичного обслуговування,протестувальника з Венесуели, над яким жорстоко познущались правоохоронці, а також колишнього держслужбовця з Узбекистану, якого катували та ув'язнили на 20 років після серії несправедливих судів.

“Марафон написання листів уособлює саму суть Amnesty International - людей, які допомагають іншим людям, де б вони не знаходились. Це унікальна і неординарна подія, яка об'єднує мільйони людей у прагненні забезпечити справедливість для чоловіків, жінок і дітей в усьому світі ", - сказав Саліл Шетті, Генеральний секретар Amnesty International.

"Марафон – це чудова демонстрація сили мирного протесту. Один голос можна заглушити, але тисячі поєднаних голосів почують"

Марафон написання листів вперше було організовано в 2003 році, з того часу велика кількість людей, на захист яких виступали активісти, були звільнені з в'язниці або їхні умови перебування покращилися. Були проведено десятки розслідувань щодо випадків незаконних та несправедливих ув'язнень, тортур та інших порушень прав людини.

Успіхи Марафону

Троє активістів з Камбоджі та Росії були звільнені з в’язниці після того, як влада отримали десятки тисяч листів і звернень з боку активістів, які брали участь в Марафоні.

Однією з них була активістка з захисту житлових прав в Камбоджі Йорм Бофа. Її було заарештовано в 2012 році через її протест проти примусових виселень в її громаді.

Після свого звільнення Йорм Бофа сказала: “Дякую усім, хто підтримує Amnesty International! Моє звільнення показує, що ваша кампанія була успішною! Ми можемо досягти величезного успіху, коли ми всі працюємо разом!».

Російські активісти Володимир Акименков та Михайло Косенко також були звільнені з в'язниці у 2013 і 2014 роках відповідно після тиску з боку активістів Amnesty International.

Вони були затримані, разом з третім активістом Артемом Савьоловим, і звинувачені в участі в «масових заворушеннях» через свій мирний протест в травні 2012 року на Болотній площі в Москві. Савьолов досі залишається у в'язниці, але його мають звільнити пізніше в цьому році.

“Марафон написання листів яскраво показує, що конкретні зміни можуть відбутися тоді, коли люди сповнені рішучості це зробити. Щороку наші активісти надають силу людям, чиї права знаходяться під загрозою. У 2014 році ми маємо намір зробити виклик несправедливості та змінити життя багатьох на краще", - заявив Саліл Шетті.

Загальна інформація

Перший Марафон написання листів Amnesty International відбувся у Польщі 11 років тому. В 2013 році понад 2,3 мільйона листів було написано у 140 країнах світу.

Щоб отримати офіційну позицію Amnesty International щодо справ Марафону, а також організувати інтерв'ю з представником організації, будь ласка, звертайтесь до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk(at)amnesty.org.ua.


Інформаційна довідка. Amnesty International -- всесвітній рух, що об’єднує понад 7 мільйонів людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Проводячи дослідження та дії, Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіма правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах.


Немає коментарів: