вівторок, 25 лютого 2014 р.

Результати стратегічної гри: громадянської війни в Україні бути не може

23 лютого 2014 року в студії “Спільнобачення” експерти політичного стратегування і технологій Андрій Єременко та Дмитро Батюк озвучили відповіді на глобальні питання державотверення та нових змін в Україні, які було отримано в рамках проведення стратегічної гри «Розробка стратегії України».  
Стратегічна гра розроблена і проведена фахівцями Спілки молодих політологів України, компанії «АктивГруп»: Андрієм Єременком, Дмитром Батюком та іншими. Захід відбувся 16 лютого 2014 року в Будинку архітектора за ініціативи, організаційної та інформаційної підтримки “Спільнобачення”.   


За твердженнями розробників, гра показала, з одного боку, неможливість громадянської війни в Україні, а з іншого - наявність потужних джерел нестабільності політичної ситуації. Вдалось виявити й можливий сценарій послаблення цих нестабільностей. Окрім того, було зроблено висновок про безперспективність і навіть неможливість повноцінного інтегрування України до будь-яких потужних наднаціональних структур (ЄС, ТС чи інші союзи).   Важливими моментами стали домовленості та досягнення компромісу між системами (компроміс між «центрацізацією» та «децентралізацією» влади), ідеологіями (обʼєднання комуністичної та націаналістичної партій), а також конкурентами (співпраця малого та великого бізнесів) тощо.   За відгуками учасників гри, усі політичні, соціальні, культурні та міжнародні інтереси настільки природно впливали на процеси «державотворення», відповідальність у прийняті рішень та у домовленостях, що гравцям було важко відокремити себе від своєї ролі.   Гра тривала близько пʼяти годин, після чого майстри були змушені зупинити моделювання у зв’язку із розвʼязанням... Третьої світової війни (Китай проти Росії за активної участі “миротворців” США).  Коментуючи цю ситуацію, Андрій Єременко зазначив: “Можливо, в адекватність такого фіналу спершу і важко повірити, але варто проаналізувати детально, що саме насправді значимого для держави відбулося під час «програвання» одного з можливих сценаріїв України”.   З детальними матеріалами за підсумками гри «Розробка стратегії України» можна ознайомитись за посиланнями:   Висновки стратегічної гри «Розробка стратегії України»:smpu.org.ua/?p=624 Збірка результатів стратегічної гри: smpu.org.ua/?p=620 “Підсумки стратегічної гри: баланс між централізацією та децентралізацією влади”: smpu.org.ua/?p=614 


Немає коментарів: