вівторок, 1 жовтня 2013 р.

Міжнародна федерація журналістів розпочала кампанію проти безкарності злочинів

Міжнародна федерація журналістів розпочала кампанію «Припинимо безкарність щодо злочинів
проти журналістів». Про це зазначив у своєму листі генеральний секретар МФЖ Бет Коста. Вона спрямована, в першу чергу, на Ірак, Пакистан і Росію.
«У червні 2013 року на Всесвітньому конгресі МФЖ було прийнято резолюцію, у якій МФЖ закликає свої організації-учасниці розробити стратегію для мобілізації у боротьбі проти безкарності. В результаті цього Міжнародна федерація журналістів пропонує нову довготривалу кампанію, з метою вплинути на владу країн, де зафіксовано найбільшу кількість загиблих журналістів, щоб були розслідувані ці вбивства та всі винні були притягнуті до відповідальності», - розповіла пані Коста.
Кампанія є складовою частиною цьогорічного відзначення Всесвітнього Дня боротьби проти безкарності 23 листопада. Вона охопить, в першу чергу, такі країни, як Ірак, Пакистан і Росія.

Відбір саме цих країн відбувався за такими критеріями:
- Рівень насильства стосовно журналістів постійно залишається високим;
- Влада систематично демонструє нездатність боротися з безкарністю;
- Наявність стабільних урядів та відповідних уповноважених інституцій, щоб проводити розслідування та карати тих, хто здійснює напади на журналістів у цих країнах;
- Дві із названих країн - Ірак і Пакистан, включені у групу країн, в яких впроваджується у життя План дій ООН щодо безпеки журналістів та проблеми безкарності. Очікується, що при об’єднанні зусиль та кампаній ООН та МФЖ заходи, спрямовані на те, щоб ці країни почали діяти – розширяться.


Під часі кампанії МФЖ надсилатиме листи до урядів трьох країн, закликаючи їх розслідувати випадки безкарності. Зразки таких листів будуть доступні на нашому сайті.

Пані Коста закликала організації-учасниці Міжнародної федерації журналістів підтримати дії МФЖ, відправляючи листи від імені організацій до іракського, пакистанського та російського посольств у країні, або надіслати листи безпосередньо керівництву та урядам цих країн.

Під час кампанії будуть також представлені дані та матеріали (тести, зображення) щодо журналістів, які зазнали насильства.

Також буде надана інформація про те, які дії організації можуть здійснити самостійно, наприклад, петиції, відвідування посольств, протестні акції у країнах, де це можливо, а також – проведення кампаній в інтернеті, у соціальних медіа та інших мережах.

МФЖ просить представників оррганізацій надсилати інформацію щодо діяльності та заходів, аби федерація могла поінформувати інших учасників МФЖ. Усі вони 23 листопада, у у Всесвітній День боротьби проти безкарності,проводитимуть заходи та акції.

Джерело : www.telekritika.ua



Немає коментарів: