середу, 8 травня 2013 р.

"Черемош-Фест" - екофестиваль горянської та туристичної культури

"Черемош-фест" - музично-туристичний фестиваль, що об'єднує в одне ціле складові музичну, мистецько-культурну та туристичну. Захід покликаний відкрити для гостей краю його рекреаційну привабливість, сприяти розвитку туристичного потенціалу. Окрім того фестиваль має на меті зібрати однодумців та пропагувати екологічну культуру.

Гості "Черемош-фесту" матимуть змогу побувати на виступах музичних ансамблів, здійснити прогулянки мальовничим високогір'ям та захоплюючі сплави Чорним Черемошем, пізнати культуру, природу краю на екскурсіях, відвідати майстер-класи майстрів, послухати лекції на природоохоронну тематику.

Музична складова фестивалю ретельно відібрана і представлена музичними колективами, у творчість яких органічно вплетений народний мелос, передусім - карпатський.

11 травня ввечері відбудуться виступи колективів, що використовують у своїй творчості потужне звучання - КораЛЛ, Рура, Пан Пупец, Перкалаба(Івано-Франківськ).

Наступного вечора, 12 травня, відбудеться виступ колективів, що виконують свою музику ближче до автентичного, акустичного звуку - Гуцули(Верховина), так званий львівський слід- Гич Оркестр, Бурдон, Запаска, Фолькнери (Київ), Longital (Словаччина).

 

У Криворівні певний час жив і творив Гнат Хоткевич, який, окрім всього, зробив величезний внесок у розвитик бандури, як виконавець, дослідник і інженер. Логічна присутність на фестивалі кобзарів і лірників вилилася в залучення Львівського цеху лірників і кобзарів, що займається відродженням автентичної кобзарсько-лірницької традиції (інструменти, репертуар, виконання, звичай і т.д.)

В рамках "Черемош-фесту" відбудеться рекорд найчисленнішого в країні дримбання на гуцульських дримбах. Всі охочі матимуть змогу придбати дримбу, один із символів фестивалю, і долучитися до встановлення рекорду. Символічне єднання музичних резонацій його творців із хвилями-вібраціями Чорного Черемошу утворюватиме ланцюг Дримбарів. Окрім того, на фестивалі буде презентовано найбільшу в країні - а може, й у світі - дримбу, виготовлену кращими майстрами ковальської справи.

На фестивалі матимуть місце ініціативи письменників, мандрівників, цікавих людей, що від них учасники зможуть дізнатися більше про природу та культуру краю, в якому вони перебувають; зокрема, у фестивалі братиме участь Тарас Прохасько.

На території фестивалю відбуватимуться виготовлення ляльки-мотанки, гончарства та ін.

В суботу, (11 травня 10:00-12:00) фестиваль відкриється об'єднаним сплавом Чорним Черемошем дружніх туристичних клубів та організацій. На наших плавзасобах ми раді бачити журналістів-відчайдухів, що готові взяти участь у сплаві Чорного Черемошу (Дземброня - Красник). Кожний акредитований представник мас-медіа матиме змогу долучитися до однієї із команд туристів, що приїжджають на сплави із різни куточків України.

"Черемош-фест-2013" символічно закриється виконання невмирущої пісні Володимира Івасюка - "Водограю" спільними зусиллями артистів та глядачів, що їм завбачливо буде роздано роздрукований текст.

Фестиваль не має кінця - він всього лиш переводить подих - із тим, щоб перетворитися на ініціативу на постійній основі в майбутньому.

Наметове містечко на фестивалі - поруч сцени, із встановленням необхідної кількості туалетів, сортуванням та вивезенням сміття, передбаченими місцями для багаття. Є можливість паркування автомобілів, працюватиме охорона усієї території проведення
заходу, буде організовано крапки продажу їжі та напоїв. Працюватиме пункт надання медичної допомоги.

Окрім розміщення у наметовому містечку, передбачено в зелених садибах за попередньою домовленістю.

Для учасників та гостей фестивалю буде організований трансфер до Криворівні зі Львова, Івано-Франківська та Тернополя.

Участь у "Черемош-фесті-2013" - безкоштовна.

Організатор залишає за собою право вилучення з території проведення фестивалю гостей-елементів у стані, піддатливому до створення незручностей для інших учасників фестивалю.

Захід відбудеться під егідою славного Товариства Лева та за сприяння Всесвітнього Фонду Природи із залученням підтримки провідних медіа-компаній країни.

Організатор фестивалю - "Майстерня громадських ініціатив"

Контакти:
Юрко Досяк, співорганізатор фестивалю "Черемош-фест" співзасновник
Майстерні громадських ініціатив моб.тел.: (097) 7317238. (063) 5997085;

Андрій Мельничук, співорганізатор фестивалю "Черемош-фест"
співзасновник Майстерні громадських ініціатив, моб.тел.: (067) 3397638

e-mail: cheremosh.fest@gmail.com
www.facebook.com/festival.cheremosh
www.vk.com/cheremosh_fest


КРИВОРІВНЯ
Сюди здавна приїжджали люди набутися місцевої культури, гір. Кращі зразки винесеного з Карпат мають стосунок до Криворівні (Тіні забутих предків, Птах з чорною ознакою, Франко, Коцюбинський, Головацький та ін.). Франко зокрема приїхав сюди вперше на запрошенням відомого фольклориста Гуцульщини Володимира Гнатюка та приїздив сюди щоліта протягом 20 років. Пізнавши місцевий діалект та надихнувшись барвами Криворівні Коцюбинський написав тут "Тіні забутих предків" і
тут же Параджанов екранізував у однойменний фільм. Гнатюк, до речі, називав Криворівню "Українськими Афінами". Сюди приїжджала Леся Українка, Василь Стефаник, Костянтин Станіславський.

Ми повертаємо давно існуючу практику - коли люди приїжджають сюди із своїм рівнем культури - і вбирають в себе кращі зразки культури місцевої.



Андрій Мельничук

"Тіні Ґардаріки"www.tinigard.info

 

 



Немає коментарів: