середу, 6 лютого 2013 р.

Миротворцы

Миротворці ООН виконують свою почесну місію у багатьох найбільш складних та небезпечних районах світу. Минулий рік виявився надзвичайно насиченим у галузі миротворчої діяльності ООН.
Відправлення групи військових наглядачів до Сирії та захист громадян у Cхідному Конго, завершення місії у Східному Тиморі у 2012 році – ці події були складними та потребували повної самовіддачі, як з боку жінок та чоловіків зі складку миротворців ООН, так і громадян, на користь яких вони проходять службу.
Миротворчі операції ООН розпочалися у 1948 році і з того часу перетворилися на один із головних важелів світового співтовариства у вирішення складних криз, що загрожують міжнародному миру та безпеці.
Організація Об'єднаних Націй не має власних збройних сил; вона працює з контингентами, наданими державами-членами ООН. На сьогоднішній день приблизно 120 тисяч осіб із 116 країн-членів ООН залучено до 15 миротворчих місій на 4 континентах. 3064 чоловіків та жінок загинули протягом 64 років миротворчої діяльності.
Місії зі збереження миру підтримуються та фінансуються 193-ма країнами-членами ООН. Їх бюджет на термін з 1 липня 2012 року по 30 червня 2013 року встановлено на рівні 7,23 млрд. доларів, що складає лише 0,5% від світових витрат на озброєння.
Кожна держава-член ООН несе юридичний обов'язок платити відповідний внесок на миротворчу діяльність. Це відповідає положенням статті 17 Статуту Організації Об'єднаних Націй.
Генеральна Асамблея розподіляє витрати на операції з підтримання миру на основі спеціальної ставки внесків, що обчислюється за формулою, яка була встановлена державами-членами ООН. Ця формула враховує економічне становище держави-члена, при цьому на постійних членів Ради Безпеки покладається більша частина витрат з огляду на їх особливу відповідальність за підтримку міжнародного миру і безпеки.
Окрім підтримання миру і безпеки на миротворців усе частіше покладаються функції зі сприяння політичним процесам, проведенню реформи судової системи, організації професійної підготовки співробітників правоохоронних органів та поліції, а також роззброєння та реінтеграції колишніх комбатантів та надання допомоги у поверненні внутрішньо переміщених осіб і біженців.
Згідно із рішенням Генеральної Асамблеї ООН щорічно 29 травня в усьому світі відзначають важливий внесок усіх учасників миротворчих операцій та вшановують пам’ять загиблих.
Інформація щодо участі України у миротворчій діяльності ООН – на урядовому інформаційному веб-порталі: http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=245253193&cat_id=244277212


Немає коментарів: