четвер, 10 травня 2018 р.

Яку реформу держслужби проведемо, так і заживемо

Драма українського публічного управління, чи того процесу, який всі часи незалежності звали:"держуправління" в тому, що не було самостійного планування без Москви. Культура управління була, а потрохи ще залишається - колоніальною. Тільки після революції Гідності питання реформи державного управління стала до порядку денного. Команда підтримки реформ та члени офісу реформ Кабміну зустрілись з журналістами щоб поділитись інформацією про перебіг подій в цій реформі.

З’явився запит на патріотично налаштованого молодого чиновника з євро настроями.



А чи є такі люди?

За допомогою програми «Належне управління та демократизація» представництва ЄС в Україні була розроблена Стратегія реформування державного управління на 2016-2020 роки за алгоритмом SIGMA. Якщо коротко, то окрім змін культури управління треба навчитись чітко розмежовувати управління персоналом та формування політики. Саме з цим в Україні – хвороба. Тому що уряд УРСР ніколи не розробляв політику, її диктували з імперського центру, а «в республіці» в кращому разі робили план заходів та доглядали за реалізацієй. Майже не було і досі немає стратегічного планування. Тому у фокусі реформи: процедури, структури, люди які формують політики і прогнозують наслідки. Невластиві функції, такі як управління майном, з практики міністерств та відомств треба прибрати, як і людей, які працюють в службах забезпечення процесів (до 50%). Адміністративні послуги зміщаються вбік більшого е-урядування з максимальною прозорістю. Сформовано донорський фонд, працює група радників з країн ЄС в яких нещодавно проходили аналогічні реформи. Весь час триває навчання, а молоді фахівці - здобувачі проходять суворі іспити та конкурси. Слоган #Новадержавнаслужба ставай лідером змін! - закликав велику кількість молодих громадян на тести. Ми вже писали про початок набору до Директоратів міністерств в яких планується якраз розробка політики. Зараз, деякі вже пропрацювали квартал. «Розових окулярів» - немає, але здається, ефективність зросла! Не всі перестороги до конкурсних процедур зняті, але всі розуміють що така реформа буде тривати ще декілька років а зміни лише нагромаджуються. Уряд планує тільки в цьому році запросити 1200 нових співробітників.

Настрої таких молодих фахівців як Дмитро Шевчук та Максим Іванов из директорату Секретаріату Кабміну, та Ярослава Петракова - генерального директора Директорату стратегічного планування та євроінтеграції в Міністерство культури України, надають обережного оптимізму. Але зрозуміло, що роботи у хлопців «вище неба», а ресурсів поки що обмаль. Досвідчені консультанти та система підвищення кваліфікації, яку якраз і запускають в адміністративних органах, повинні підтримати ентузіазм реформаторів. Ну а вітчизняним журналістам, як мені здається, треба уважніше придивитись саме до цієї реформи. Бо європейські партнери вважають цю реформу «матір’ю всіх реформ». Це як еталон для стейкхолдерів: можно мати справу з цією країною?

Єврокомісар з Європейської політики сусідства і перемовин про розширення - Йоганнес Ган відкритим текстом каже: «Нейтральна та професійна державна служба, що працює в інтересах усіх громадян України, є важливою передумовою для відповідального і прозорого уряду. ЄС і надалі надаватиме всеосяжну підтримку для внутрішніх перетворень, спрямованих на подальше зближення з ЄС».

Ну а європейські бюрократи, які за останні 20 років «перетравили» чиновницькі культури десятка держав континенту, знають про що говорять!

В.Головченко.


Немає коментарів: