вівторок, 9 січня 2024 р.

Об'єднання університетів: демократію відсунули трохи далі



Нарешті почався процес об'єднання чинних державних університетів. Я його підтримував, коли це ще не стало трендом. Не мають на “кволому” бюджеті “висіти” три сотні адміністративних надбудов вишів. Кількість здобувачів вищої освіти щороку падає, а кількість проректорів росте.
У Миколаєві в університетах керівники дуже літні люди. В “сухомлінці” ректору 77 й він здається, 4 строки у кріслі вже відсидів. Трохи молодше ректори “аграрки” й “Могилянки”. Тому.
Міносвіти вирішили об'єднувати в НУК, де наймолодший (1963 року народження) ректор.

Це - гіпотеза. Їх багато народжується, як і версій, чому в Одесі тільки екологічний університет, не самий малолюдний, але з перспективною під забудову землею, вливають у класичний…

Тому зосередимось саме на стилі реалізації перезрілого управлінського рішення. У минулу п'ятницю КМУ оприлюднив власне рішення про реорганізацію Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського “шляхом приєднання його до Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова”. Міністерство освіти та науки у своєму інформаційному повідомленні на власному сайті ту саму інформацію ще “обгорнуло” у ніби людську “обгортку” й назвали Миколаївський об'єднаний університет “УКРоП”. Як пошуткували в неділю у миколаївській групі освітян в соцмережі: нам змінили ім'я адмірала в назві університету на однорічну рослину.

Головна претензія у всіх, хто прореагував на новину про злиття вишів зводилась до: з суспільством, місцевими експертами навіть не порадились. Цілком справедливе невдоволення, як на мене…

Це в Північній Америці Університет - один з центрів громади. А в Україні, та конкретному Миколаєві - “здобич” ректора та його партнерів з чиновництва державного органу. Всі класичні завдання Університету прописані ще в епоху Ренесансу в Західній Європі залишаються в нас на папері. Ну ще й у вигляді бітів на сайті.

І ось тепер, міністр Лісовий та його профільний заступник з вищої освіти Винницький, як “барони розбійники” захотіли розпоряджатись долею провінційних вишів. Почали з Півдня. Стратегічно - це помилка. Саме з південних областей евакуювалась найбільша кількість абітурієнтів та чинних студентів. Університети - напівпорожні. Але це загроза, перед усім економіці краю. Той самий Національний університет кораблебудування закрив ще під час карантину декілька наймасовіших колись, “профільних” факультетів - немає здобувачів. нащо суднобудівні інженери, коли корабельні зачинені. А машинобудування ледь жевріє… Не розумію, чому міністерство не почало з львівських університетів чи Франківських?!

Ще у 00-роки ми з братом, вже доктором педнаук вивчали досвід університетів у Бостоні, Чикаґо й Сан-Франциско. Міста та їх місії в США слугують фундаментом існування університетів. Так й співіснують університети штату та міста. Без міністерства освіти держави.

А що ми маємо в Україні у стані війни? Чиновники центрального рівня, вирішили зобразити економію бюджетних коштів й реорганізувати шляхом злиття деякі виші. Майже без урахування громадської думки, та без консультацій з місцевою громадою. Бо одноденний десант у Миколаїв й зустрічі з ректорами/деканами - це точно не достатньо, щоб вважатись партисипацією. Економічного обґрунтовування від об'єднання миколаївська громада не бачила. Щось мені підказує, що рахували лише скільки квадратних метрів університетських аудиторій підлягають відновленню.

А чи будуть в них студенти, та коли - не врахували. Як й в “тумані” доля молодих викладачів, яких війна покликала перших, кого в ЗСУ, а кого на польський склад працювати.

Може хоча б “аграрка”, “культура” та ЧДУ спроможуться об'єднатись у консорціум обласного університету у комплексі з місцевими коледжами. А то київські “креслярі” залишать наш край взагалі без вищої освіти, як “дике поле”.

Ну а громада Миколаєва, яка після героїчного спротиву 2022 року значно втратила дієвих членів, має висловитись. Здається, інтереси міста при виконанні цього рішення КМУ про злиття університетів не враховано! Середній вік шкільних вчителів у місті наближується до віку ректорів.

Що ви казали за якість освіти?

В.Головченко.



Немає коментарів: