субота, 25 лютого 2023 р.

Тг-канали - витратний матеріал війни

Д.Недолуженко, омаж "Спокушання св.Антонія інформацією з різних тг-каналів"


Теперішня війна народила й використовує багато новітньої зброї. Мова не тільки про різноманітні дрони, керовані снаряди, міни та багато що залишається в сутінках воєнного часу. Сьогодні про зброю на передовій гібридної війни - телеграм-канали.

Так, так. Вкрай важливо усвідомити що інформаційна зброя не летальна тільки за формальними ознаками, але вона працює по мізках народу на який пішли агресією. А цього, навіть через рік повномасштабного вторгнення ніяк не хочуть розуміти багато хто. Не дивно, бо дуже зручно й оперативно через них (телеграм-канали) поступає свіжа інфа. Тут колеги з Українського інституту медіа та комунікації зробили комплексне дослідження з якого випливає що 51% українців використовує месенджер "телеграм" як основне джерело новин. Є таке!

Знає про це ворог?

Не тільки знає, але активно використовує для своїх операцій з дезінформації цивільних та військових українців.

Як?

А в першу чергу через посилення настроїв тривоги та відвертої паніки яки "вшиті" в основний зараз контент: повідомлення про вибухи та тривоги. Якщо хтось думає, що роблять різноманітні анонімні та деякі "брендовані" тг-кнали такі повідомлення для привертання уваги, то це тільки вершечок айсберга!

Ну що взяти з неінстітуалізованного каналу Х..? це такий, який невідомо кого репрезентує. Може клоуна, а може Джокера. То він приватний, то відкритий. В нього явно "накручені" декілька мільйонів користувачів. Він багато відео публікує, світлин. Контент на грані фолу. Створює обрАзи, яки розривають психіку пересічного споживача інформації. То українською, то російською. "Топить" ніби за патріотів. Лексика "захаращена" ненормативною. Якось в перші дні війни 752 пости за добу зробив один такий гіперпопулярний канал. Як гадаєте скільки з них були перевіреною інформацією?!
Пушкин душит Маразлі в Одесі,  Д.Недолуженко


То ми вийшли на саме головне, що робить цей вид ніби інформування самим небезпечним: засмічення мізків! Хто про це не зважав в перші місяці, то вже у грудні, коли ще електрики поменшало в українських містах через обстріли, навала фейків з "телеграму" дошкуляла.

Медіагігієна, яка вимагає довіряти тільки перевіреним джерелам на жаль багатьом не знайома. Тому месенжерські "повідомлення" дуже рясно репостять навіть не дуже комунікабельні. Що ворогу й треба.

Згадайте, скільки разів за війну ви читали/чули повідомлення яки не підтвердились. Туди сюда! Ворог не тільки паніку наводить, але ще й "плутає". А тут ще Арестович "під ногами плутається" мандрує з каналу на канал - різні контроверсійні вислови робить. Іноді українські ніби медіа його цитують та видають бажане "люсей" за стовідсоткові факти. Ну це вже на совісті редакторів що транслюють таку нісенітницю. Їх хоча б можливо покритикувати в Детекторі.медіа чи в Комісію по журналістській етиці написати. А як від каналу ТР...А домогтись поваги до прав читачів на об'єктивну та збалансовану інформацію? Отож!

Знову й знову повертаємось до чіткого розуміння функцій журналістики: відбирати та перевіряти інформацію. Якщо не хочете цьому - підпишись на цю, й слухай/читай. Справжні журналісти, а не "хайполови" у професії, власне реноме плекають. До речі, анонімні матеріали не мали б взагалі брати до уваги. Якщо матеріал не підписано, він на 100% маніпулятивний. Можете перевірити.

Нагадаю, месенджер телеграм був створений на замовлення держави-агресора. Нащо? І в мне таке запитання.

Точно не для того, щоб "легше було отримувати інформацію". Хто не згоден може й надалі використовувати цей засіб "трансляції" для отримання новин. Краще повертатись до "забрендованого" контенту, який видає професійний колектив журналістів, а не напіврозумний модератор в далекому гірському кишлаку. Хоча стоп! Більшість фейків, та напівправди яка поширюються телеграм-каналами створено в офісах білокамінної. Хто не вірить, може перевірити. Звідки в московських нетрях знають про життя під обстрілами артилерії в Херсоні, чи Харкові, коли відімкнули воду у Миколаєві?

Так ми самі їм повідомили в телеграмі!..

Декілька місяців фахівці української ППО благали не поширювати один одному відео навіть "роботи" протилітакових ракет. Та куди там?! Ефект "першості" розривав міських роззяв: побачив, зняв, запостив. Деякі канали почали "підігрівати" ажіотаж купівлею за гроші такої оперативної інформації. Тут ми вийшли на ще одну вельми пікантну тему: “за яки гроші існує контентотворчість в месенджері?” Вам можуть розказати про волонтерство та копі-паст, та рекламу…але навіть нарізати свіжі емодзі с фоток місцевого мера, треба мати час та гарний комп'ютер з софтом. Тим же дослідженням топ-10 найпопулярніших каналів в Україні встановлено що ринок купівлі-продажу самих каналів та реклами в них повністю знаходиться “в тіні”. Бо канали - анонімні, а їх ніби власники, відомі у вузьких колах - скоріше номінальні підставні особи. Тому, коли сталі медіа роблять авторський контент, який роблять професіонали за гонорар й завантажують його в телеграм поряд з суцільним копі-пастом “вкрадених” в інших матеріалів, це як “розводити компот”. Колір залишається, а смакує - гірше.

Ці та інші “хвороби росту” цього оперативного засобу доставляння повідомлень, мабуть, такі самі, як були у 17 сторіччі, коли перші газети поширювались. Не жив тоді. Але тепер, під час російсько-української війни особливо чітко усвідомлюю що зброя “працює” мізкам. Створення реальності  що не існує  валом різноманітної  інформації викривляє наше уявлення про події, а результаті призводить до аморфності. Полчища "зомбі" росіян ми бачимо сьогодні полі бою, одурманені телевізійною пропагандою вкупі з месенжер-контент вони безропотно йдуть на смерть, незрозуміло чому для нормальної людини. Чим швидше суспільство усвідомить що треба від інформаційної маніпуляції захищатись, особливо дітей берегти, тим швидше ми переможемо.


В.Головченко.


Немає коментарів: