неділю, 3 травня 2020 р.

Призупинення вакцинації через COVID-19 загрожує спалахами інфекційних хвороб


Пандемія COVID-19 є суворим нагадуванням про те, що інфекційні хвороби не знають кордонів. Гостра необхідність у вакцині проти COVID-19 підкреслює важливість імунізації для захисту життя і здоров’я людей та економіки.
Сьогодні національні програми імунізації набувають більшого значення, ніж будь-коли. Уряди країн повинні використовувати будь-яку наявну можливість для захисту людей від хвороб, проти яких уже існують вакцини.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) стурбовані тим, що через через ситуацію з COVID-19 вакцинацію призупинили в багатьох областях України. Коли діти пропускають щеплення за календарем, зростає ризик спалахів інфекційних хвороб. Дуже важливо продовжувати вакцинацію, забезпечивши для цього відповідні умови:

• відокремлення вакцинації та зони очікування на неї від прийому пацієнтів (різний час/ різні дні або окреме місце, залежно від закладу);

• вакцинація за індивідуальним записом;


• поєднання вакцинації з іншими важливими медичними процедурами відповідно до віку, щоб обмежити кількість часу, коли ті, хто вакцинується та родичі проводять у медичному закладі;

• розміщення засобів для дезінфекції рук або створення можливості помити руки для відвідувачів на вході до медичного закладу;

• медичні працівки у пунктах щеплення мають необхідні засоби індивідуального захисту.

Там, де ситуація з COVID-19 призводить до тимчасових перебоїв в наданні послуг із вакцинації, має бути заплановане відновлення таких послуг у найкоротші терміни.

“В Україні, окрім COVID-19, є й інші інфекційні захворювання. І поки від COVID-19 вакцини немає, від багатьох інших небезпечних захворювань, що з легкістю можуть вбити дитину і дорослого, таких як кір, дифтерія та інші, є ефективні вакцини. Дуже важливо, щоб батьки продовжували вакцинувати дітей за календарем щеплень навіть під час епідемії COVID-19. А влада – забезпечила проведення вакцинації і розділення потоків пацієнтів в медичних закладах”, - сказала Лотта Сильвандер, голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

“Попри значні досягнення в рамках програми імунізації протягом останніх років, Україна залишається вразливою до багатьох вакцинокерованих інфекцій та очолює перелік країн в Європейському регіоні з високим рівнем ризику спалахів кору та поліомієліту. Важливо бути пильними та розширювати можливості для раннього виявлення та лікування випадків таких хвороб, а також вакцинації всіх, хто контактував з хворими. Переривання послуг з імунізації, навіть на короткий період, призведе до збільшення кількості вразливого населення та підвищення ймовірності виникнення спалахів, які можуть стати причиною смертей та додаткового навантаження на системи охорони здоров’я у країнах, які вже й так перевантажені через пандемію COVID-19”, — сказав доктор Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ в Україні.

Країни повинні бути готові до проведення вакцинації людей з груп ризику і до забезпечення того, щоб всі люди, включаючи найбільш маргіналізованих, мали справедливий доступ до вакцини проти COVID-19, коли вона стане доступною.

В Україні з 2017 по 2020 рік більше 115 000 людей, за даними Міністерства охорони здоров’я, захворіли на кір, внаслідок чого 41 людина померла, у томі числі 25 дітей. Останніми роками реєстрували випадки смертельно-небезпечного захворювання — дифтерії. Хоча рівень охоплення вакцинацією в Україні зростає, він все ще залишається недостатнім, щоб надійно захистити дітей і дорослих від інфекційних хвороб.

ЮНІСЕФ та ВООЗ продовжують підтримувати Уряд України у впровадженні національної програми імунізації.

Всесвітній тиждень імунізації відзначається щороку в останній тиждень квітня (24 - 30 квітня). Його мета - сприяти вакцинації для захисту людей будь-якого віку від інфекційних хвороб. Гасло тижня імунізації 2020 року — «Вакцини працюють для всіх».

#Vaccineswork

Про ЮНІСЕФ:

Діяльність ЮНІСЕФ спрямована на забезпечення прав і благополуччя кожної дитини. Спільно з нашими партнерами ми працюємо в більш ніж 190 країнах і територіях, для того щоб перетворити це зобов'язання в практичні дії, докладаючи особливих зусиль до того, щоб охопити найбільш вразливих та ізольованих дітей. Ми працюємо на благо всіх дітей, всюди в світі. Більш детальна інформація про ЮНІСЕФ та його діяльності в інтересах дітей доступна за адресою: https://www.unicef.org/ukraine/

Ніна Сорокопуд,

Голова відділу комунікацій


Немає коментарів: