понеділок, 16 травня 2022 р.

Врятує вуха бійця






Знайомий адвокат, який тепер кулеметник ЗСУ написав днями в мережевому щоденнику:

Раджу використовувати всім впевненим користувачам ПК, та РПГ. Дуже знижують навантаження на вуха, але при цьому дозволяють чути розмову. Дякую Ambient-Acoustics за дуже крутий девайс!

Почав вивчати тему, бо пам'ятав, як погано чув мене дитину один з дідів-артилеріст, через 25 років після 2-ї світової. Війна “генерує” надзвичайно гучні звуки. Захисні затички Defense Plug 25dB для захисту слуху від української компанії Ambient Acoustics, що спеціалізується на розробці та створенні внутрішньоканальних кастомних та універсальних багатодрайверних навушників, елементів слухопротезування, а також засобів захисту слуху.

Компанія базується в Києві та є широко відомим брендом у колах музикантів та аудіофілів. На даний момент команда Ambient Acoustics, як і багато українських компаній, перепрофілювалася для надання підтримки бійцям ЗСУ.
Пакування проста – пластиковий контейнер з кришкою, що замикається, і наклейкою; але він захищає від пилу і вологи, а отже повністю справляється зі своїм прямим призначенням. Він не розкриється від простої тряски, так що вушні затички можна зберігати в ньому під час транспортування та протягом усього терміну експлуатації.



Комплект також максимально простий, але повноцінний:

Пара беруш Ambient Acoustics Defence Plug 25dB


Гумовий шнурок


3 пари силіконових амбушюр різного розміру (деякі партії будуть комплектуватися амбушюрами AZLA; їхня кількість обмежена, але вони дійсно чудово ізолюють і сідають, недаремно вони так цінуються серед західних аудіофілів)


Контейнер для зберігання

Беруші виглядають максимально непомітно і за своїми розмірами не перевищують амбушюр, з якими вони використовуються. Повністю чорний корпус із чорним акустичним фільтром та чорним шнуром – все просто. Посадка беруш буде настільки комфортною, наскільки добре ви підберете амбушюри, але зазвичай стандартних 3 розмірів цілком достатньо, щоб вони сіли. За рахунок своєї невагомості вони практично не відчуваються у вухах і не намагаються випасти, як це часто роблять внутрішньоканальні навушники.

Відчуття від використання Defence Plug 25dB можна порівняти з дуже щільно посадженими внутрішньоканальними навушниками («затичками»), але тільки у звичайних затичках ви не чуєте нічого, а в берушах Ambient Acoustics повністю зберігається базова комунікація. Насправді це означає, що у них чути все, але трохи приглушено, начебто всім звукам навколо просто знизили рівень гучності, не перекриваючи повністю вушний канал і не створюючи відчуття «бочки», при цьому чітко чуючи співрозмовника й усе, що відбувається навколо. Для бійців, яким при бою вкрай важливо чути команди від командирів, ця “здатність” затичок життєво важлива. Якщо ви колись користувалися берушами для діджеїв або музикантів – ви легко зрозумієте принцип роботи Defence Plug 25dB, оскільки це, по суті, те саме, але з вищим рівнем захисту.



Отже, розглянемо технічні подробиці продукту та особливості його виробництва, створення якого продиктовано умовами воєнного часу.

Вушна затичка – це пристрій, який вставляється у вушний канал для захисту вух користувача від надмірного акустичного шуму. Запобігають втраті слуху та шуму у вухах, викликаними зовнішніми чинниками. Тобто, усі вушні затички націлені на збереження слуху людини, але працюють по-різному.

У будівельних (стандартних) затичках подавляються, в основному, середні (1000-3000 Гц) і високі частоти (3000-8000 Гц). Низькі частоти до 500 Гц майже не гасяться. Тому в будівельних затичках людина чує все як через діжку – практично всі частоти, що відповідають за промову, забивають низькі частоти.

На розбірливість мови впливають частоти 1000-5000 Гц. Якщо низькі частоти і частоти мови знижуються однаково без перекосів у низькі частоти, тоді розбірливість мови не порушується. У затичках нашого виробництва, за рахунок мембрани, низькі частоти знижуються до рівня 25 дБ, на відміну від будівельних. Це означає, що ви чуєте мову, але тихіше і без спотворення розбірливості. Сенс військових затичок у збереженні балансу розбірливості мови та зниженні ударних низьких частот.


Наприклад, при пострілах автомата калашникова (150 дБ) у затичках звук буде знижено до рівня пострілу дрібнокаліберної гвинтівки (125дБ). А це, в свою чергу, зменшує потужність впливу на органи слуху приблизно в 200 разів! Що вже серйозно зменшує розвиток акустичної травми у людини при тривалому та періодичному впливі. Водночас зниження рівня звуку розмовної мови з 85 дБ до 60 дБ дозволить зберегти базову комунікацію з оточуючими людьми.

Також, декілька слів щодо роботи мембрани, яка є у структурі складових частин затичок DP25. Мембрана товщиною 7 мкм виконує роль компенсатора зайвого пневматичного тиску ударної звукової хвилі під час пострілу. Ця мембрана за рахунок своєї пружності першою приймає на себе ударну звукову хвилю послаблюючи її і зменшуючи потужність тиску на барабанну перетинку людини. При цьому також надлишки пневматичного тиску компенсуються за рахунок відкриття рота (за рахунок розкриття Євстахієвої труби в середньому вусі людини). Саме така конструкція зменшує згубну дію на органи слуху людини.

Основна частина корпусу складається із двох частин, які друкуються з фотополімеру на 3D-принтері, а потім вставляються один в одного, закріплюючись механічно. Між двома цими деталями знаходиться надтонка мембрана товщиною 7 мкм, що імітує барабанну перетинку. Потім усі деталі спаюються одна з одною під впливом температури і кілька разів проклеюються. Після чого проводиться тестування герметичності та первинне відбраковування. Потім кожна беруша шліфується і на її зовнішній бік наклеюється акустичний фільтр. Далі слідує фінальне шліфування та ще одне тестування для контролю якості: інженер перевіряє на «штучному вусі» герметичність і чи відповідає беруша необхідним параметрам.

Після всіх операцій беруші зв’язуються разом, комплектуються амбушюрами та фасуються по упаковка.

Здатність чути бійцям нашим не завадить після війни. Підприємці для цього працюють, ми поширюємо корисну інформацію, яка допомагає військовим України ефективно працювати в бою.

В.Головченко, фото виробника й адвоката.







Немає коментарів: