вівторок, 2 листопада 2021 р.

Відкритий лист винороба Івана Плачкова




Шановні друзі!

Своє звернення я почну з двох тверджень:

- мудріше за вино і хліб людство ще нічого не винайшло за всю історію свого існування;

- висока культура споживання вина є обов'язковою цивілізаційною складовою життя розвиненого суспільства.

Не може не тішити те, що в Україні за останні два десятиріччя значно зросла не лише культура споживання вина, а й скрізь впроваджуються найпередовіші технології виноградарства та виноробства на найсучаснішому обладнанні.

Історія доводить, шо ще з часів Стародавньої Греції на нашій землі існувала культура, традиції і майстерність виноградарства і виноробства.

Українські винороби вже можуть радувати своїх співвітчизників гарними та навіть визначними винами. Високі витрати, курсові коливання, безпрецедентно низькі врожаї останніх трьох років не дають українським виноробам не лише розвиватися, а й забезпечувати беззбиткову діяльність. Багато виноробень виживають сьогодні лише за рахунок субсидування від інших видів діяльності.

Але найбільшою проблемою сьогодні став критично низький рівень реалізації нашого українського вина. Пов’язано це, перш за все, з пандемією та періодичними локдаунами, як в цілому по країні, так і по регіонах. Великі залишки продукції на складах, ціни на продукцію, що не завжди покривають витрати, можуть призвести до втрати цілої галузі виноробства в нашій країні. При цьому частка українського вина на ринку України становить не більше 20%. Виробники вина інших країн домінують і, звичайно ж, заробляють величезні суми грошей на винному ринку України, при цьому розвивають виноградарство та виноробство у своїх країнах на наші з вами гроші, на гроші українців.

Такий стан справ вважаю неправильним, несправедливим і неприпустимим.

Я, Іван Плачков, винороб України, звертаюся до Вас, своїх співвітчизників-шанувальників вина:

❗ВІДДАВАЙТЕ ПЕРЕВАГУ НАШИМ – УКРАЇНСЬКИМ ВИНАМ.

Збільшення частки українського вина як мінімум на 10-15% дасть можливість не тільки зберегти виноградарство та виноробство в нашій країні, але й закласти нові виноградники, купувати нове обладнання та з величезною вдячністю радувати Вас довгі роки гарними, видатними та великими українськими винами.


Щиро Ваш, енергетик з душею винороба , Іван Плачков.




Немає коментарів: