вівторок, 28 травня 2019 р.

Сільське господарство найбільше страждає від наслідків екстремальних погодних явищ

Приготування їжі для кур. Фото: © ФАО / Олексій Філіпов



У Києві проходить перший із трьох семінарів у Східній Європі та на Кавказі щодо вивчення нової методики ФАО у оцінці збитків внаслідок катастроф

Відповідно до одного з недавніх досліджень ФАО, в країнах, що розвиваються, на частку сільськогосподарського сектора припадає 26% всіх економічних збитків і втрат внаслідок природних катастроф. Серед найбільш вразливих - дрібні фермери, що забезпечують більше 70% світових потреб у продовольстві, невеликі і середні сільськогосподарські підприємства.

Однак не завжди легко зрозуміти масштаб впливу стихійних лих на сільське господарство і на джерела коштів для існування в сільських районах. ФАО прагне виправити це за допомогою нової стандартизованої методики для оцінки збитків і втрат.

Метою цієї методики є виявлення прогалин в інформації, що стосується впливу стихійних лих на сільське господарство. Ця методика, з одного боку, досить узагальнена, щоб її можна було застосовувати для оцінки наслідків стихійних лих в різних країнах і регіонах, а, з іншого боку, точна та адаптована для розгляду всіх підсекторів сільського господарства (рослинництва, тваринництва, аквакультури, рибного та лісового господарств).

ФАО розробила цю методику за проханням країн в рамках Сендайської рамкової програми зі зниження ризиків лих та механізму моніторингу Цілей сталого розвитку. Методика буде використовуватися для збору даних і відстеження прогресу в досягненні глобальних цілей в галузі забезпечення стійкості і є корисним інструментом для збору та інтерпретації наявної інформації, що дозволить підвищити інформованість в розробці пов'язаних з ризиками заходів політики та прийнятті рішень.

Для забезпечення ефективного, надійного і стандартизованого моніторингу втрат у сільському господарстві ФАО співпрацює з урядами усього світу - від Латинської Америки і Карибського басейну до Східної Африки і Південно-Східної Азії – для прийняття, впровадження і реалізації нової методики.

З цього приводу сьогодні у Києві розпочався перший із трьох семінарів у Східній Європі та на Кавказі. На заході зібралися понад 30 експертів і представників директивних органів з Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Республіки Молдови та України, які обговорять національні системи збору та оцінки даних про збитки і втрати для сільського господарства внаслідок стихійних лих.

«Сільське господарство України демонструє феноменальні успіхи. Разом з тим, частина територій України знаходиться в зоні ризикованого землеробства, в першу чергу через зміну клімату, – зазначив під час відкриття заходу заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Топчій. – Є й інші проблеми – затоплення територій, що, до прикладу, відбувається зараз на Закарпатті, а також зафіксовані випадки виникнення торнадо. У зв’язку з цим, для Міністерства аграрної політики і продовольства важливо напрацювати не лише підходи адаптації до змін клімату, а й розуміти методологію оцінки ризиків та збитків від природних катастроф, аби можна було зменшити ризики виникнення стихійних лих».

Під час семінару представники державних статистичних служб, організацій, що займаються зниженням ризику лих, і міністерств сільського, рибного і лісового господарства працюватимуть над розробкою дорожньої карти для інституціоналізації національних інформаційних систем з метою надання даних про вплив стихійних лих, для підвищення інформованості в області політики щодо зниження ризику лих та планування в сільському господарстві.

«Крім знань про основні поняття і застосування нової методики, семінар надасть експертам і представникам директивних органів з країн-учасниць можливість поділитися інформацією про основні небезпеки і загрози сільськогосподарському сектору в їхніх країнах, таких як повені, посухи, екстремальні температури або транскордонні шкідники і хвороби тварин, а також досвідом по збору даних про збитки і втрати, викликані стихійними лихами різної природи і масштабів», - сказала Даніела Манджоне, яка координує семінар і курує в ФАО діяльність щодо зниження небезпек внаслідок ризику лих в регіоні.

«Цей семінар також допоможе зрозуміти специфіку стихійних лих – глобально та у регіонах, їхній вплив на розвиток сільського господарства, – додала Галіміра Маркова, фахівець ФАО зі статистики щодо наслідків катастроф. - Протягом цих трьох днів заходу учасники зможуть навчитися практично застосовувати методологію ФАО щодо оцінки наслідків стихійних лих та керувати отриманими даними для подальшого використання у попередженні виникнення катастроф».

«Цей семінар є першим кроком в ширшому процесі розвитку потенціалу, - наголосила Манджоне. - ФАО зобов'язується надавати підтримку статистичними департаментам відповідних державних установ з метою вдосконалення існуючих інформаційних систем в сільському господарстві і включення збору і аналізу даних про збитки і втрати для більш ефективного інформування процесу прийняття політичних рішень і розподілу ресурсів».

Робота ФАО щодо оцінки збитку і втрат в сільському господарстві - частина більш широких зусиль Організації щодо зміцнення стійкості заснованих на сільському господарстві джерел засобів до існування перед загрозами і кризами. Підхід ФАО до вирішення цих питань охоплює спектр технічних знань про різні види потрясінь і враховує особливості кожного підсектору. Основна увага в ньому приділяється прогнозуванню, запобіганню, скороченню, адаптації та зменшенню ризиків в сільськогосподарській системі.

Дана методика включена в механізм звітності Цілей сталого розвитку і буде використана для збору даних і відстеження прогресу для досягнення глобальних цілей щодо стійкості, включаючи показник С2 Сендайської рамкової програми і цілі 1.5.2 і 11.5.2. в області сталого розвитку.


ПОСИЛАННЯ:

Навчальний семінар за методологією ФАО для оцінки прямих збитків, пов'язаних зі стихійними лихами в сільському, рибному та лісовому господарстві в рамках Сендайської програми і механізму моніторингу Цур
http://www.fao.org/europe/event/detail-events/ru/c/1191769/


Немає коментарів: