пʼятницю, 10 березня 2017 р.

Квіти до монументів

Покладання квітів до пам'ятника Кузьмі Мініну і Дмитру Пожарському на Червоній площі в День народної єдності

Три тижні тому почув що на покладання квітів в райцентрах з приводу чергової дати закінчення радянської авантюри в Афганістані йдуть держслужбовці, навіть редактор районної газети. Навіщо? Вчора був більш адекватний привід - день народження Кобзаря. Знов публічні особи та багато людей з владних кабінетів, від президента Украіни, до чиновників в маленьких райцентрах пішли посеред робочого дня з квітами "на покладання". Навіщо?
Підхід до пам'ятників та меморіалів - данина традиціям. Яким? 
В сучасній Украіні десятка півтора державних свят, ще з півсотні дат, які "тягнут" на церемонію біля пам'ятки. В фантасмагорічному календарі "покладання" сусідствуют як в лютому-березні імперські, та антиімперскі "поводи". А попереду ще Чернобильскі роковини та Першотравень! Протокол. Що ви хочете?
А кто той протокол, чи список сумних заходів складал? І чому покладання квітів?
Дякуйте що Леніна призабули... Були б монументи...
Традиційно так робили. Деякі саме так пояснюють що відбувається. Кажуть, протоколісти залишились з радянської Украіни.  Традиції - плекає культура. Яка культура, з залишками ідеологічного забезпечення - такі традиції. Пострадянські традиції. І хто там каже що ми з радянської матриці втікаємо?
Навіть не виходили, бо як в 1990- му році вишикуємось на якесь чергове покладання. Церковники з вчорашніми "цеховиками", міліціонери з бандитами, комсомольці з десидентами з квітами біля пам'ятників. Погугліть фоторепортажі з покладання у вашому місті. Будете вражені.
Нагадаю, у древньому Єгипті та Месопотаміі державців до гробниць супроводжували ще не померлі. Аналіз їх черепів, знайдених через тисячі років свідчить що їм черепа розбивали, приносячі в жертву. Наших - залишили живими, деякі навіть після комуністів стали заможними, але їх дії з покладанням квітів схожі на справжне жертвоприношення. Пам'ять не на цьому твориться. Мабуть ця церемонія не для пам'яті, а для відтворення матриці, антиукраїнської по суті.
С.Лиманов.



Немає коментарів: