понеділок, 3 травня 2021 р.

Заява Високого представника Жозепа Борреля від імені ЄС з нагоди Всесвітнього дня свободи преси





У часи, коли незалежна та вільна робота медіа важливіша, ніж будь-коли, свобода преси продовжує перебувати під загрозою. Журналісти й надалі зіштовхуються зі складними умовами праці у зв’язку зі зростанням фінансового та політичного тиску, стеженнями, свавільними тюремними вироками чи насильством за виконання своєї роботи. Згідно з моніторингом ЮНЕСКО, від початку 2020 року було вбито 76 журналістів, тоді як багато інших зазнали затримань, переслідувань та залякувань у різних куточках світу. Особливе занепокоєння викликає ґендерно вмотивоване насильство, спрямоване проти жінок-журналісток.

Свобода преси є засадничою цінністю для Європейського Союзу, що підкріплена багатьма нещодавніми ініціативами. Свобода медіа та безпека журналістів — ключові пріоритети нового Плану дій щодо прав людини та демократії і Європейського плану дій щодо демократії. У 2020 році понад 400 журналістів скористалися підтримкою Механізму ЄС щодо захисту правозахисників; ЄС також зробив важливі кроки у багатьох регіонах для підтримки журналістів, незалежних медіа, а також для боротьби з дезінформацією у контексті пандемії.

Протягом останнього року ЄС неодноразово засуджував залякування та переслідування, з якими незалежні журналісти зіштовхуються в країнах по всьому світу. ЄС, зокрема за посередництва свого Спеціального представника з прав людини, продовжив взаємодіяти з незалежними журналістами, які зазнавали переслідувань, а також виступати на захист затриманих журналістів та блоґерів.

Представництва ЄС є голосами Європейського Союзу на місцях. Вони ретельно слідкували за судовими провадженнями проти журналістів, виступали проти репресій правозахисників і працівників медіа і за потреби висловлювали занепокоєння перед національними органами влади щодо запропонованого законодавства з питань комунікації, медіа, інформації та мовлення.

ЄС налаштований зробити більше і в Європі, і поза нею. Євросоюз продовжить координувати зусилля з міжнародними організаціями та ініціативами й впроваджувати нові підходи. Одним з прикладів є пропозиція Європейської Комісії щодо Акту про цифрові послуги, який має на меті зробити основні платформи відповідальнішими за те, щоб їхні системи були більш чесними, безпечними та прозорими. Ми також і надалі вживатимемо заходів задля подолання дезінформації та пошуку (разом з партнерами) ефективних засобів, аби підтримати сталі бізнес-моделі для незалежних медіа.

Необхідно скрізь заохочувати та захищати свободу інформації і свободу слова. У цьому зацікавлені всі. ЄС продовжить виступали проти цензури і будь-яких обмежень свободи висловлювання, як в Інтернеті, так і поза ним, які порушують міжнародне законодавство з прав людини. Свобода преси — це наріжний камінь демократичного суспільства, яке може процвітати лише за умови, що його громадяни мають доступ до надійної інформації та можуть робити усвідомлений вибір. Свобода преси означає безпеку для кожного з нас.


Немає коментарів: