понеділок, 16 вересня 2019 р.

Гомофобію лікують відкритістю



Сексуальна орієнтація та гендерна ідентичність людини ніяк не впливає на права людини, які держава заприсягалась гарантувати. В Запоріжжі на вихідних відбувся Форум союзників та союзниць ЛГБТ, який наочно продемонстрував що в суспільстві залишається пострадянський дискурс, який часом «підживлюють» російські пропагандисти: що сексуальна орієнтація може впливати на базовий набір прав людини. Школа, деякі медіа, релігійні організації та суспільні інститути суттєво впливають вкоріненню тих думок. Не з Марса прибувають й гомофоби в білих шоломах, як сталось після маршу рівності в Харкові. Великий прошарок в суспільстві гадає, що має право «ранжувати» співгромадян за сексуальними проявами. Це в радянських культурних кодах, та стереотипах жевріє, але ж універсальні права людини не можна відібрати в ЛГБТ+спільноти, як би це не «програмувалось» кимось.
На форумі союзників поспілкувались, розібрали кейси, презентували нові книжки й практики однодумці, правозахисники. Місцева ГО «GenderZ» все як завжди гарно організувала. Були також намічені наступні кроки просвітницької роботи. Приємно було що на форумі зібрались люди зовсім різних професій: від психологів до політологів, та юристи з журналістами. Незабаром буде оголошено новий конкурс активностей союзників ЛГБТ. Активізм дав за останні роки суттєвий результат, може він ще недостатньо прокоментований, але «ті хто в темі» фіксують реальні зміни в настроях.
«Руськомирівські» пропагандисти тому й так шалено нападають на європейські цінності, яки все більше українців сповідують, бо права людини в Європі захищає з 1949-го року хартія й Суд. І хоча ця інстанція все частіше розглядає справи громадян РФ проти держави РФ, для «внутрішнього» вживання пропаганди – це жупел. Українським громадянам можливо треба бути більш тверезими в своїх політичних уподобаннях. А відношення до ЛГБТ спільноти – може стати для місцевих політиків дієвим маркером. Толерантність – не може бути вибірковою, вона чи є, або її немає!

Суспільна думка дорослішає, як би її не «лякали» ультраправі, чи ті хто їх використовує "втемну", тому й так важко це відбувається, бо на вчорашні стереотипи нашаровуються  плітки. Відкритість, та просвітництво – майже універсальні ліки від різних фобій. Але треба «приймати», а не потайки «випльовувати» пігулки від страхів.
В.Головченко.



Немає коментарів: