неділю, 11 листопада 2018 р.

Енерго дипломатія. Що за «звір»?

Ще одним фундаментним блоком незалежності України та суб'єктності є її енергетична політика. Чи є вона? Чи готують українські вузи фахівців з цієї колись вузької дисципліни? А як пов'язані технологічні рішення для виробництва енергії з міжнародними відносинами? Ці та інші питання розглядали  на круглому столі "Енергетична дипломатія: що це значить для України" в Одеському національному політехнічному університеті.

Болгарин Славчо Нейков, відомий європейський експерт з енергополітики каже що це занадто важлива тема, щоб "довірити" її фахівцям енергетики. Досвід ЄС краще вивчати і реально впроваджувати. І реально він безпосередньо пов'язаний з проблемою екології навколишнього середовища, тому важливо разом з реформами енергетичного сектора стежити за впливом на середовище проживання людей.

Професор Атанас Георгієв з Софійского університету «Климента Охридського», у своїй презентації показав що сектор використання газів скорочується в першу чергу під впливом ціноутворення. Але "чиста енергія" займає все більше місце на ринку генерації. Перехресне субсидування зростає, але тільки за рахунок атомної енергетики.
Енергетична незалежність, це коли не менше 30% ресурсу власного виробництва. А нині дуже критична енергетична безпека, наприклад Болгарії, показує що цей фактор впливає навіть на інвестиційну привабливість країни.

Антон Антоненко з київской DiXigroup зауважив: мало координації у виробленні самої енергетичної політики України.

А вже фахівців енергетичної дипломатії в Україні взагалі немає! Це стало зрозуміло, але коли буде цей пробіл "заповнений" - не зрозуміло.

Олександр Клімчук директор центру Енергоефективних технологій ОНПУ представив проекти в рамках створення муніципального енергетичного агентство. А Віталій Савич - заступник керівника цього міського агентства, сам випускник Політеху, розповів про роботу Одеси над завданням зниження енергоспоживання на 20% до 2021.

В результаті круглого столу прозвучала думка, що так само як в кінці 90-х в ОНПУ з'явилася ліцензія на підготовку перших енергоменеджерів, так українська вища школа повинна «взятися» за підготовку енергетичних дипломатів. А який вуз це зробить і як швидко - покаже час. Якого немає.

В'ячеслав Головченко.


Немає коментарів: