неділю, 24 вересня 2017 р.

ФІНАНСУВАННЯ КЛІМАТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Українські компанії можуть скористатися новим джерелом фінансування інновацій у сфері кліматичних технологій. ЄС і ЄБРР надають підтримку новому механізму скорочення викидів парникових газів і вдосконалення енергоефективних технологій.
Шість українських компаній стали отримувачами Кліматичних інноваційних ваучерів (КІВ) — нового механізму, спрямованого на розробку та вдосконалення технологій скорочення викидів парникових газів (ПГ) і покращення споживання енергії в Україні. Підприємства та консультаційні фірми з Києва, Дніпра та Львова отримають ваучери на загальну суму 160 тисяч євро на інновації у сферах від запровадження нових будівельних матеріалів до застосування сучасних біллінгових систем. Ваучери забезп ечать грантове фінансування для дослідників і підприємств, які пропонують енергозберігаючі технології та заходи, спрямовані на скорочення викидів парникових газів.
Першими компаніями, що отримають Кліматичні інноваційні ваучери, стали наступні шість:
-  “Ecoisme” (Київ) – пристрій моніторингу ефективності споживання електроенергії
- “Електрокарс” (Київ) - біллінгові системи для зарядних станцій електромобілів
- “Інженерні інновації” (Львів) - технологія виробництва модульних залізобетонних конструкцій
- Інститут екології та енергозбереження (Київ) - програмне забезпечення роботи котлів на біомасі

- ВТС-Комплект” (Дніпро) – рекуператор з картону
- УкрЦентр-Груп (Київ) - ізоляційний матеріал на основі технічної коноплі.

Проект КІВ був започаткований програмою ЄБРР “Центр передачі технологій і фінансів у сфері зміни клімату” (FINTECC), яка фінансується Інвестиційним фондом сусідства ЄС (ІФС). Україна стала першою серед країн діяльності ЄБРР, яка може скористатися КІВ; проект реалізує місцева НУО, «Грінкубатор», яка сприяє інноваціям у сфері кліматичних технологій та розвитку екологічної економіки в Україні.

Очікується, що до кінця 2018 року програма КІВ, загальний бюджет якої становить 1 млн. євро, надасть підтримку близько 50 інноваційним проектам в Україні. Розмір ваучерів на окремі проекти може становити від 20000 до 50000 євро, залежно від інноваційності, складності і потенційних переваг. Будуть проведені ще три етапи конкурсного відбору, де визначаться додаткові отримувачі.

Перший радник і начальник операційного відділу Представництва ЄС в Україні Йоханнес Бауер підкреслив, що Кліматичні інноваційні ваучери є важливим практичним механізмом підтримки, яку ЄС і ЄБРР надають українським фірмам для пілотного випробування нових технологій і зміцнення сталого розвитку.

«Ми задоволені кількістю заявок, поданих на першому етапі відбору. За інноваційні ваучери змагалися понад 40 компаній з різних регіонів України. Очевидно, що інноваційний ринок України зростає, і є бажання розробляти та впроваджувати рішення, чутливіші до кліматичних питань. Програма Кліматичних інноваційних ваучерів має всі можливості для підтримки таких починань"- Сергій Масліченко, Асоційований директор Департаменту енергоефективності та змі н клімату.

Програму ЄБРР FINTECC, призначену для передачі технологій у сфері пом'якшення наслідків кліматичних змін клімату та адаптації до них, було запущено в Україні в лютому 2016 року. Трирічна програма FINTECC забезпечена грантовим фінансуванням у сумі 7 млн. дол. США, яке надав Глобальний екологічний фонд (ГЕФ), а також грантом у розмірі 4 млн. євро від ІФС ЄС.

ЄБРР - найбільший міжнародний фінансовий інвестор в Україні. Станом на сьогодні Банк узяв на себе зобов'язання по наданню сукупної суми майже в 11,6 млрд. євро для 383 проектів, які здійснювалися з 1993 року, від початку його діяльності у країні.

"Грінкубатор" розвиває екосистему, необхідну для сталого підприємництва, кліматичних інновацій і екологічної економіки в Україні. Основна мета “Грінкубатора” – збільшення числа гравців і розробників інновацій, які позитивно впливають на клімат, для екологічної економіки, шляхом допомоги в залученні інвестицій і виходу на глобальні ринки, завдяки чому вони зможуть зробити свій внесок у розвиток низьковуглецевої економіки в Україні.

Інвестиційний фонд сусідства ЄС (ІФС) - це механізм, спрямований на мобілізацію додаткових коштів для фінансування капіталомістких інфраструктурних проектів у країнах-партнерах ЄС, на які поширюється Європейська політика добросусідства (ЄПД) у таких галузях, як транспорт, енергетика, навколишнє середовище та соціальний розвиток. ІФС також підтримує приватний сектор, переважно через інвестиційні гранти та операції з ризиковим капіталом для малих і середніх підприємств.
Власна інформація.


Немає коментарів: