середу, 5 квітня 2017 р.

Громадські активісти навчатимуть загал євроінтеграції

В Чернігові днями закінчилась перша навчальна школа дієвих практик ЄС для громадськіх діячів CiSEP. Загалом курс тривав півтора роки. Навчались представники громадськіх організацій зі всієї Украіни. Головний фокус - договір об Асоціації Украіни з європейськім союзом. Під час навчання, яке тривало щомісячними навчальними сесіями, слухачі дізнавались як на практиці організовувати співтовариство з європейцями, які є для цього механізми, та можливості.
Під час ітоговоі конференції дійшли висновку, що на регіональному рівні в областях майже ніякої реалізації Угоди про Ассоціацію Украіни-ЄС не спостерігається. Поодинокі дослідники, та викладачі, які дійсно знаються на суті документа, не в змозі створити тренд. Місцеві представники влади, та органів місцевого самоврядування практично нічого не роблять для імплементації угоди. А могли б.
Не шукайте нові технічни стандарти, чи лабораторії з оцінювання якості, наприклад зерна з європейською сертифікацією, наприклад в південних областях Украіни. А між тим, саме в цій соняшний частині держави вирощується 80% експортного зерна та насіння. А найближча по європейському стандарту сертифікована лабораторія у Вільнюсі. Невже місцеві ради з фермерами не можуть об'єднати зусилля?
Та де там... Бюджет не розподілений.
А між тим, зараз серед півсотні громадськіх активістів, які пройшли курс CiSEP є достатній фаховий рівень, щоб "запустити" саме регіональну роботу над застосуванням Угоди про зону вільной торгівлі. І в деяких областях, місцеві офіси реформ запросили на роботу саме ціх випускників. Сінергію зусиль, яку можуть організувати небайдужі люди, ніхто не відміняв, але там, де панує олігархічний капітал - громадам відводиться роль статиста. А органи влади, залишаються максимально зачинені від інтересів громадян, їм би виконати настанови Київа. Так й трапляється консервування. А потрібно - всебічне інформування. Наприклад, як організувати співтовариство локальних, обласних громад з фондами Євросоюза. Ці інституції у великій родині розподіляють кошти. Як? Громадянскі активісти, які навчались за програмою Інституту Європейської Політики в партнерстві з Поліськім фондом міжнародних та регіональних досліджень (CiSEP) можуть слугувати агентами змін. В котрий раз в сучасній Украіні громадянське суспільство створює конкуренцію бізнесу та державній владі. В тім, ресурс самих ГО не відтворюється практично швидко. Потрібні роки, щоб до лав пішовших до влади чи бізнесу експертів з громадянського сектору постали нові люди.
Під час конференції CiSEP серед активістів лунала думка, що найбільшою потребою найближчого часу стає створення експертної громадської мережі. Були проведені моделювання проектів на найближчі 2 роки. Миколаївськіх громадськіх активістів ми побачили в групі по створенню молодіжного освітнього середовища про ЄС. Гадаю незабаром ми почуємо про цікавий проект вивчення студентами практик урядування в ЄС. Тоді й конкуренція постане на нашій землі, як важель розвитку.

В.Головченко.


Немає коментарів: