пʼятницю, 23 грудня 2016 р.

НОВА РАДІСТЬ СТАЛА

23-го грудня в 18:00 в  галерєє на Спаській, 45 відкривається виставка робіт студентів Миколаївського коледжу культури і мистецтв, спеціальності «Декоративно-прикладне мистецтво». 
Куратор виставки – Ірина Іванівна Покиданець.
На виставці представлені роботи студентів викладачів Селезньової Олени Вікторівни, Вістунової Ліани Олегівни, Гоголь Ольги Борисівни, Дідківського Анатолія Петровича та Кондратюка Михайла Олександровича.

Наприкінці 2016 року і майже напередодні католицького Різдва та трохи пізніше астрономічного Нового року, який у цьому році припав на 21-е грудня, нам вдалося реалізувати те, що замислювалось вже давно, а саме - створити особливу атмосферу різдвяно-новорічних свят у галереї. І оскільки найяскравіше це можливо зробити звертаючись до давніх народних традицій, то логічним було запропонувати реалізувати цей проект викладачам та студентам навчального закладу, в якому давні традиції вивчаються та інтерпретуються вже у сучасних витворах декоративно-прикладного мистецтва. До того ж в коледжі культури вивчають не тільки народні види мистецтва та ремесла, але також і народну музичну традицію. А яке Різдво без колядок, а Новий рік без щедрівок? Тому на відкритті виставки всіх гостей очікує не тільки візуальне, але і музичне задоволення – українські народні співи у виконанні студентів коледжу. І навіть назвою виставки ми обрали рядок з однієї з найпопулярніших українських різдвяних колядок.

Твори, які будуть представлені на даній виставці, виконані у таких старовинних техніках та видах декоративно-прикладного мистецтва як витинанка та лялькарство, кераміка та різьблення по дереву, різноманітні текстильні техніки та багато іншого.

Надзвичайно цікавою видається колекція ляльок – старовинних магічно-обрядових артефактів, які виготовлялися із різними обрядовими цілями з різноманітних матеріалів і отримали відповідні назви: мотанки, трав’яниці, духм’яниці, зерновиці, куруп’янички тощо. Народна традиція тут використовується як певна матриця, від якої відштовхується автор при створенні власного образу, але все одно намагається слідувати певним правилам, тому ляльки, які можна буде побачити на виставці, будуть і обрядовими, і оберіговими, а будуть і сувенірними, але все одно такими, що постають із автентичної народної традиції.

Також глядач буде зачарований витонченістю такої техніки як витинанка (ажурне або силуетне прорізання по паперу), яка представлена як в якості традиційних композицій, так і в якості просторових об’єктів, що створює особливу атмосферу свята у галереї разом із іншими інсталяціями та асамбляжами, в яких також у сучасних формах мистецтва переосмислюються прадавні традиції нашого народу.

Тому щиро запрошуємо у галерею у ці передсвяткові дні долучитися до стародавньої магії та чарів!

Олександра Філоненко, мистецтвознавець

ЗА ПІДТРИМКИ ФІРМИ «КРЕДО»


Немає коментарів: